Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

INretail vreest faillissement van vele winkeliers

Branchevereniging INretail denkt dat de komende maanden 'duizenden' winkeliers zullen moeten stoppen vanwege hoge schulden. Vanwege corona konden winkeliers tijdelijk hun belastingafdracht opschorten, maar vanaf oktober zal er moeten worden afbetaald.
Lege winkelstraat tijdens lockdown in februari 2021.

Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INretail, schat dat zo'n 20% van de leden financiële problemen heeft. 'De helft daarvan zal stoppen of failliet gaan', zo laat hij weten aan de site NU.nl. Daarom wil hij uitstel van de betalingsverplichting op de belastingschulden. Vanaf 1 april is het kabinet gestopt met het coronasteunplakket waardoor ondernemers vanaf die datum geen gebruik meer kunnen maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetalingen.

Lockdowns decimeren omzet
Veel ondernemers zijn al begonnen met het aflossen van uitgestelde belastingafdrachten en dit gaat ten koste van de winst. Weliswaar groeide in 2021 de omzet van de detailhandel met 4,4% ten opzichte van 2020 en gaat het dit jaar nog steeds crescendo met de winkelverkopen, maar sommige branches zijn extreem getroffen door de lockdowns zoals de horeca en reisbranche. Voor INretail geldt dat voor winkeliers die schoenen en kleding verkopen ook in hoge mate. Zij hadden niet alleen last van de verplichte winkelsluitingen, maar zagen tegelijkertijd veel omzet wegvloeien naar online verkopers. Daarnaast verkopen zij sterk seizoens- en modegevoelige producten die slechts beperkt 'houdbaar' zijn.

In vijf jaar terugbetalen
Het uitstel van betaling van belastingen werd vorig jaar al doorgeschoven tot oktober dit jaar en de betalingen kunnen over vijf jaar worden uitgesmeerd, maar volgens INretail directeur Meerman biedt dat voor een deel van zijn achterban geen soelaas. 'Het is voor veel ondernemers mentaal niet op te brengen om vijf jaar te werken om een belastingschuld af te lossen. En daar komt de onzekerheid over de torenhoge inflatie en de oorlog in Oekraïne ook nog eens bovenop.'

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten