Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Invloed tv op inrichting woonkamer

Door de jaren heen is het interieur in de huiskamer behoorlijk veranderd met een constante: de prominente plek van de televisie in dit geheel. Elektronica fabrikant Sony toont dat met een aantal sfeerbeelden.
 

De televisie in de jaren is zestig is, zeker voor de huidige begrippen, vrij klein. In de jaren daarna wordt het 'kijkkastje' steeds groter en tegelijkertijd platter. Lange tijd waren de tv's bruin zodat ze een beetje op een meubel zouden lijken, later werd dat grijs en daarna zwart. Feitelijk is de tv nu niet veel meer dan een groot superdun scherm en kan het voor meer gebruikt worden dan simpelweg tv kijken. Ondanks het gebruik van meerdere schermen (laptop, pc, tablet, smartphone) is de televisie in het Nederlandse huishouden nog steeds prominent aanwezig. Jarenlang werd de inrichting van de huiskamer voor een groot deel bepaald door de plaats van de televisie, zo laten de foto's duidelijk zien.
 

1960
In de jaren zestig werd er veel geëxperimenteerd, ook in de woonkamer. Bijzondere kleuren, vaak geïnspireerd door de natuur, doen hun intrede. In deze kamer een ongewone combinatie van paars, rood en oranje. Rechts staat de tv, die toen nog televisie heette. Links de Balm Chair van de Finse ontwerper Eero Aarnio uit 1963, een typisch jaren zestig product. Maar het zal in weinig huiskamers echt gestaan hebben.

 

1970
De inrichting bestaat in de jaren 70 uit een mix van verschillende stijlen en kleuren. Glas, aluminium en kunststof worden meer en meer gebruikt voor de meubels. Let op het 'wilde' behang en de staande oranje asbak net voor de bank. Roken was toen nog heel gewoon en gebeurde gewoon binnenskamers. De tv op het typische tv kastje heeft korte pootje; daaronder kon je de tv gids leggen om te kijken wat er die avond op Nederland 1 (nu NPO1) en Nederland 2 te zien was. Nederland 3 kwam pas in 1988 als officiële televisiezender op de buis.

 

1980
In de jaren 80 worden de tv's groter en komt de videorecorder in de huiskamer. Daarvoor is extra ruimte nodig en ook de videobanden moeten een plaatsje krijgen. Dat gold al eerder voor de tuner-versterker, de pick up en de cassetterecorder en al voor al die apparaten werden meubels ontworpen. Niet op de foto, maar vaak prominent aanwezig in menige huiskamer, waren de cd rekken want in de jaren 80 kwam de cd- speler op de markt die in sneltreinvaart de pick up en de lp's (langspeelplaten) naar de zolder deed verhuizen.

 

1990
Het minimalisme krijgt voet aan de grond en de inrichting wordt lichter van kleur. Ook worden de huiskamers minder volgepropt en het eigen woningbezit neemt toe. Dat geldt ook voor het tv kijken want na de introductie van Nederland 3 (NPO3) in 1988 krijgt het land in 1995 te maken met een nieuw fenomeen: commerciële tv doet zijn intrede. Meer keus en meer welvaart, dus kan de tv in afmetingen meegroeien.

 

2000
Het interieur verkleurt en er komen meer effen kleuren in zwang, zeker voor kasten. Eind 1978 opende de eerste IKEA in Sliedrecht en langzaam kwamen er meer vestigingen. Het zelf in elkaar zetten van meubilair werd populair en langzaam kwam er wat meer kleur in het interieur als tegenreactie op het strakke minimalisme. De breedbeeld tv's uit de jaren 9 waren enorme kasten geworden en maakten langzaam plaats voor iets geheel nieuws: flatscreens oftewel platte tv's. Deze kregen een prominente plaats al dan niet met geluidsboxen want met zo'n groot scherm kon je een thuisbioscoop creëren.

 

2020
De werkgelegenheid concurreert zich meer en meer in en rond de grote steden waardoor de woonruimte aldaar gemiddeld genomen krimpt. Op die kleinere woonoperavlakte moeten worden gewoekerd met de ruimte en een flexibele inrichting met veelal modulair meubilair is daar een gevolg van. De tv blijft ondanks de opkomst van vele andere schermen een belangrijk element in de huiselijke omgeving en is groot, plat en heeft een hyperscherp beeld.
Wat zien wij staan op die centraal geplaatste witte kast? De nieuwe Sony XG95, reden waarom het bedrijf deze foto's eens even lekker op een rijtje zet.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten