Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Inzameling oude lampen kan beter

Consumenten kunnen nog niet bij alle winkels hun oude spaarlamp inleveren als ze een nieuwe kopen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vooral warenhuizen schieten vaak tekort. Bij woonwinkels scoren Ikea en Leen Bakker goed.

Mysteryshoppers testten bij 600 winkels (29 winkelketens en een groep zelfstandige lampenzaken) of zij bij aankoop van een spaarlamp een oude lamp konden inleveren voor recycling. Daaruit blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende winkels. Supermarkten scoren iets minder goed dan gemiddeld, met uitzondering van Dirk Supermarkten en Jumbo. Warenhuizen komen slecht naar voren in de test. In zeker de helft van de bezoeken aan een warenhuis wordt de oude lamp niet aangenomen voor recycling. Absoluut dieptepunt is Xenos die in 90% van de bezoeken de lamp niet aanneemt voor recycling. De Hema scoort een magere 60%.

Woonwinkels
Woon- en elektronicazaken doen het goed volgens het onderzoek; zij accepteren oude lampen bijna altijd. De best scorende elektronicazaken zijn Expert en Media Markt. Ikea en Leen Bakker komen als beste uit de bus in de categorie woonwinkels en bij de bouwmarkten doen Formido, Gamma en Hornbach het goed.
Ruim 17% van de winkels doet niets aan de inname van oude lampen hoewel het sinds 2005 verplicht is om oude lampen in te nemen voor recycling bij de aanschaf van een nieuwe. Over all als beste uit de test komen de winkelketens die inzamelbakken voor de balie hebben staan voor lampen, batterijen en klein elektronisch afval.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten