Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Is dit nu Mondriaan?

Kleuren en begrensde vlakken zijn een kenmerk van Mondriaan. Tijdens de Dutch Design week leek dat levensecht op verschillende manieren terug te komen. Maar het was toeval.

Dit jaar is het jaar is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het hele jaar door wordt dat herdacht en daarbij springt het werk van kunstschilder Piet Mondriaan eruit als uithangbord. Begrijpelijk want het werk van Mondriaan is zeer herkenbaar met kleurrijke vlakken en scherpe lijnen. Ook op de in oktober gehouden Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven kwamen de Stijl en Mondriaan ter sprake, zij het indirect.

Open kast in XXL formaat
Onafhankelijk van elkaar kwam op een tweetal plekken dat zichtbaar naar buiten hoewel het in beide gevallen volledig losstond van 100 jaar De Stijl. Tijdens een persconferentie van de beurs Ambiente liet ontwerper Robert Bronwasser (als deelnemer aanwezig op de DDW) zien wat hij voor die in januari te houden beurs had bedacht; een kast in XXL formaat waarin producten van Nederlandse beursdeelnemers zullen worden geplaatst, zie foto boven. Hij liet weten zich bij het ontwerp te hebben laten inspireren door Mondriaan.Hotel
Tegelijkertijd stond er in het centrum van Eindhoven een ‘hotel’ naar een ontwerp van architect Winy Maas. Het zogenaamde WeGo hotel bestond uit een labyrint van kleine kamers, verticaal en horizontaal. Volgens Maas is het idee achter dit ontwerp ‘dat om elkaar heen kronkelt en het gevoel hebt dat je vlak bij de buurman ligt, maar toch privacy hebt. De bedoeling is dat je van ego naar we go gaat, dat je nieuwsgierig wordt naar de ander.’Woekeren met ruimte
De achterliggende gedachte is dat vanwege de wereldwijde trek naar de steden mensen daar moeten woekeren met de ruimte wat leidt tot creatieve oplossingen om te kunnen wonen. In de woorden van Maas: van egohuizen die we nu hebben – een woning volledig ingericht naar eigen smaak – naar compactere omgevingen waarin je moet onderhandelen met de buren. Het tijdelijke ‘hotel’ is een verbeelding daarvan en een associatie met het werk van Mondriaan is snel gemaakt. Maar dat heeft er dus niets mee te maken.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten