Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Is restant gerecyclede matras afval of grondstof?

Recyclingbedrijf Retour Matras moet een boete betalen omdat het schuim uit oude matrassen wilde laten verzenden naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de rechter ging het om afval waarvoor een uitvoerverbod bestaat, volgens Retour Matras gaat het om een grondstof.

 

 

Retour Matras is door de economische politierechter veroordeeld tot het betalen van een boete van 2.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk omdat het in 2020 matrasschuim wilde laten verschepen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de rechter was dat verboden omdat dit in strijd is met een Europees uitvoerverbod voor afvalstoffen, zo meldt Omroep Flevoland.

Mechanische recycling
Retour Matras recyclet sinds 2011 matrassen die mechanisch uit elkaar worden getrokken waardoor er grofweg drie reststromen ontstaan: schuim, het staal van de veren en textiel van de tijken. Het materiaal van deze reststromen wordt verkocht als zijnde grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt het schuim in balen geperst en onder meer gebruikt voor koeienmatrassen, judomatten en ondertapijt.

 


Grondstof versus afval
In 2020 verkocht RetourMatras een aantal balen aan een meubelmaker in de Verenigde Arabische Emiraten, maar een controleur hield de verzending tegen. Die gaf aan dat het schuim afval was en daarvoor gold een uitvoerverbod. Dit werd bij de rechter bestreden door RetourMatras dat zich al jaren op het standpunt stelt dat het 'grondstoffen' levert door het scheiden van de diverse materiaalstromen uit de ingezamelde matrassen. Het schuim zou in dit geval direct goed te gebruiken zijn als vulmiddel voor meubelen, op dezelfde wijze als nieuw 'maagdelijk' schuim.

Te weinig bewerkingen 
De rechter ging hier niet in mee want om het schuim te kwalificeren als grondstof hadden er meer bewerkingen moeten worden verricht met het materiaal. 'Alleen versnijden maakt het niet tot een nieuwe grondstof', aldus de rechter.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten