Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Italiaanse meubelfabrikanten publiceren manifest met noodkreet: laat ons weer produceren

In een manifest dat klinkt als een noodkreet laten een aantal Italiaanse designfabrikanten weten dat zij vandaag weer hun productie willen starten. Zo niet, dan kost dat omzet, veel banen, gaan buitenlandse concurrenten hiervan profiteren en zal het tientallen jaren duren voordat er van volledig herstel sprake is.
 


Italië is zwaar getroffen door het coronavirus en dat heeft zijn weerslag op de meubelindustrie en andere bedrijven die sterk zijn in design. B&B Italia, Bisazza, Boffi, Cappellini, Cassina, Flexform, Giorgetti, Molteni Group en Poltrona Frau staken de koppen bij elkaar en publiceerden een manifest dat leest als een noodkreet verpakt in een open brief. In het manifest – met Design doesn't give up als kop - pleiten zij ervoor om op 14 april, vandaag dus, weer open te gaan omdat een langere sluiting volgens de ondertekenaars van het manifest catastrofale gevolgen zal hebben voor de gehele design- en meubelindustrie.

Strategische sector
De maakindustrie is volgens het manifest essentieel voor Italië en de meubel- en designsector is een van de drie strategische sectoren van de Italiaanse productie. Het gaat om 20.000 bedrijven die met 130.000 werknemers 23 miljard euro omzet genereren met een exportaandeel van meer dan 60%. Door een maand sluiting konden de fabrieken orders niet nakomen en als ze 14 april weer open kunnen gaan kan de vertraging in een paar maanden worden goedgemaakt, zo wordt gesteld. 'Onze klanten kozen ons voor de schoonheid en kwaliteit van onze producten, zij zijn begrijpend en kunnen wachten', zo schrijven de opstellers van het manifest.

Bij geen herstart enorme schade
Wanneer er vandaag niet herstart kan worden, zullen er problemen ontstaan, zo luidt de waarschuwing. Buitenlandse concurrenten kunnen gewoon verder produceren en als bepaalde projecten niet kunnen worden uitgesteld zullen opdrachtgevers voor hen kiezen. Dit zou tot een verlies van 20 tot 30% van 'onze industriële erfenis' kunnen leiden en tienduizenden banen gaan kosten, zo wordt gevreesd. En nog erger: het zou 20 tot 30 jaar kunnen kosten om te herstellen van wat nu in een paar weken wordt verloren, zo rekenen de opstellers van het manifest voor.

Lofzang op maakindustrie
Het manifest is naast een oproep en een noodkreet ook een lofzang op de Italiaanse maakindustrie en dan met name de geweldige inbreng van hooggemotiveerde mannen en vrouwen die 'dagelijks superieure producten maken die klanten over de hele wereld ambieren.' Dat werk kan prima gedaan worden in meubelfabrieken omdat dat veilige plaatsen zijn, zo wordt gesteld.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten