Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

IVC verkocht aan Mohawk

De Amerikaanse vloerbedekkingsgigant Mohawk heeft het Vlaamse vinylbedrijf IVC overgenomen. Het beursgenoteerde Mohawk betaalt ongeveer 1 miljard voor de overname.

Mohawk betaalt ongeveer tien keer de bruto-bedrijfswinst (ebitda) van IVC Group. Die bedrijfswinst komt neer op circa 100 miljoen euro bij een omzet van bijna 600 miljoen. De koopprijs van 1 miljard euro wordt voor 10% in aandelen Mohawk betaald. Mohawk wordt door de overname de grootste fabrikant ter wereld van LVT, ook wel vinylparket genoemd. In kamerbreed vinyl wordt het bedrijf de nummer één in Europa en de nummer twee in de VS. Bij IVC werken 1.400 mensen. Met de overname versterkt Mohawk haar positie als fabrikant van vloerbedekking, vooral in Europa. Dat begon In 2005 met de overname van Unilin, fabrikant van laminaatmerk Quick-Step. Ook de jaren daarna deed Mohawk diverse overnames. 

Dubbelslag
Filip Balcaen, eigenaar van IVC, loopt met de verkoop binnen en maakt hem tot een van de rijkste Belgen. Balcaen was al eerder succesvol met de verkoop van een van zijn bedrijven. In 2004 verkocht hij tapijtfabrikant Balta (de samentrekking van Balcaen en tapijt) voor 600 miljoen euro aan het investeringsfonds Doughty Hanson. Tot Balta behoorde ook een vinyldivisie, maar die behield Balcaen en deze groeide uit tot de IVC Group die de Belg nu ruim tien jaar later voor een miljard weet te verkopen. Opvallend detail: volgens ingewijden koopt Balcaen mogelijk Balta terug van private-equitybedrijf Doughty Hanson omdat deze er vanaf wil.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten