Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Jonge generatie mannen geen klussers

Jonge mannen zijn geen klussers en vrouwen houden van interieurverfraaiing. Deze tegenstrijdigheid wordt opgelost door klusjesmannen. Het resultaat is opmerkelijk: de economie veert op.   

Ik behoor niet tot die groep en daarom heb ik minder schroom om dit op te schrijven, maar het is echt waar: mannen onder de 24 jaar kunnen eerder een cake bakken dan een band vervangen, zo blijkt uit Brits onderzoek. (www.express.co.uk). Een op de vijf van die onderzochte jonge mannen geeft toe dat hij nog nooit een doe-het-zelf klusje heeft uitgevoerd, 15%  weet hoe hij zijn auto start met startkabels, 17%  kan een band vervangen en 28% is in staat zelf een bougie te vervangen. De cijfers komen uit een onderzoek dat het Britse telecombedrijf JCB Toughphones liet doen onder 1000 mannen.

Hoe ouder, hoe handiger
Als de leeftijd stijgt, stijgen de percentages. Mannen in de leeftijdsgroep van 25-34 jaar weten zich nog aardig te redden als het op klussen aankomt. Maar als hun kwaliteiten worden vergeleken met die van hun sexegenoten boven de 45 jaar zijn deze klusprestaties te verwaarlozen. Van de oudere generatie mannen weet namelijk driekwart wel hoe hij ‘moeilijkere taken’, zoals bijvoorbeeld behangen, moet aanpakken. Conclusie van het onderzoek is dat het erop lijkt dat de jongere generatie mannen steeds ondeskundiger worden in de traditioneel gezien ‘mannelijke klussen’.

Keukenprinsen
‘Vroeger waren de mannen meer in staat om bepaalde vaardigheden te leren, de jongens van tegenwoordig hebben meer afleiding. Bovendien is ‘handig zijn’ steeds minder belangrijk, vooral voor mannen met een kantoorbaan, zegt Jason Kemp, woordvoerder van het telecombedrijf.
Met toenemende verbijstering las ik de cijfers en misschien heeft die telecomwoordvoerder wel gelijk. Maar de ergste conclusie moet nog komen. Want wat blijkt als wij kijken naar de jonge mannen onder de 24 jaar? Liefst 70% van hen geeft aan dat ze wel weten hoe ze een cake moeten bakken. Stuitend! Niet in staat om een band te vervangen, maar wel de keukenprinses uithangen. Het moet niet gekker worden!

Beslag kloppen
Hoe is het mogelijk; zeggen dat behangen een ‘moeilijke taak’ zou zijn. Nou, dan ben je wel diep gezonken. Geen lamp kunnen ophangen en wel weten hoe je beslag klopt. Bij een parketschuurmachine niet weten waar de aan- en uitknop zit en feilloos weten hoe lang de kaassoufflé in de oven moet; waar gaat dit heen?
En wat zie ik in de bouwmarkt? Vrouwen die met enthousiasme de rollen behang uit het rek rukken. Vrouwen die keurend laminaat betasten. Vrouwen die met graagte een paar plafondspots in de kar kieperen. Wie gaat dat plakken, leggen of installeren? 

Vrouwvriendelijke bouwmarkt
Het effect van die vrouwvriendelijke bouwmarkten is zichtbaar net zoals de dames al jaren dominant aanwezig zijn op de winkelvloer in interieurzaken. Wij weten al lang dat vrouwen beslissen over het interieur en dat is geen punt als het gaat om complete producten als banken, bedden en kasten. Maar als er geplakt, geschuurd, gestuukt, ge-elektraat of getimmerd moet worden, dan zitten de vrouwen met de handen in het haar en de mannen in de hoek. Want die kunnen niks. Dus wat zegt die retailer: Wie gaat de vloer schuren mevrouwtje? Hoe gaan wij die lampjes ophangen? En wie smeert dat op de muur? En wie gaat die gordijntjes opmeten? Het antwoord op die vragen geeft de retailer zelf. Dat kunnen wij wel doen voor u, mevrouw!

Leve de zzp-er
Die retailer weet wat vrouwen willen. Maar niet kunnen. Of niet durven. Daarom bieden zij ‘klusjesmannen’ aan. Die duizenden handige Harry’s laten de handen wapperen en gaan keukens vernieuwen, badkamers uitbreken, vloeren schuren en lampen installeren. De huizen worden mooier en dat lokt uit tot meer. Daardoor komt vanzelf de nieuwbouw weer op gang.
Bob de Bouwer gaat er voor zorgen dat de complete Nederlandse economie weer op stoom komt. De vele zzp-ers, die tot nu toe in stilte de crisis slikten, gaan het hele land een boost geven en zorgen voor een economische opleving. Want al die andere mannen? Dat zijn koekenbakkers.

Aribert Guiking
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten