Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Karpetten smaakmaker op vlakke Domotex

Kleurrijke karpetten en vloeren van pvc speelden een belangrijke rol in de trends op Domotex. De beurs voor vloerbedekking geeft een goed overzicht, maar raakt een beetje sleets.

Smaakmaker op Domotex (12 t/m 15 januari) was het segment karpetten. Vooral de karpetten van designers die traditionele motieven mixen met een moderne uitstraling waren een absolute blikvanger op de beurs. Hoewel splinternieuw lijken grote delen van de trendy kleden volledig versleten alsof de tand des tijds schrikbarend heeft toegeslagen. Zeer lichte of juist knallende kleuren vallen op. Ook kleden waarbij het lijkt alsof er emmers verf of vette klodders overheen zijn gegooid, vallen op bij diverse hippe designmerken.

Houtimitaties pvc
Een tweede vernieuwingsgolf was zichtbaar bij de exposanten van pvc vloeren, hoewel zij in aantal en omvang niet erg opvielen. De vloeren zijn vrijwel allemaal houtimitaties en nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Zichtbare en voelbare structuren, compleet met noesten en andere oneffenheden zetten de toon. Ook bij laminaat is dit het geval, maar pvc is juist van laminaat dé grote concurrent. Zelfs de legmethoden van laminaat zijn overgenomen en wordt pvc vooral aangeboden in stroken en niet in rollen.

Laminaat weinig vernieuwend
De enorme ontwikkeling van laminaat is fors afgeremd en ook bij parket zijn er weinig vernieuwingen zichtbaar. Vanwege de prijsdruk zie je bij laminaat en parket een beweging naar beneden met verminderde kwaliteit of - bij massief hout en parket – een opwaartse beweging naar meer exclusiviteit en een hogere prijsklasse.

Tapijtrecycling
Bij kamerbreed tapijt zijn de optische en technische veranderingen gering. Een andere of aangepaste kleur en het mixen van diverse garens zijn de meest in het oog lopende nieuwigheden. Tapijtfabrikanten zijn een beetje op de groene tour: ze maken gebruik van gerecycled garen en gebruiken bijvoorbeeld petflessen of maïs (deels) als grondstof voor hun producten. Deze vergroening wordt mede ingegeven door de gestegen grondstoffenprijzen.

Grote namen mijden beurs
Domotex trok dit jaar iets minder bezoekers dan vorig jaar, maar dat was te verwachten in verband met de tweejaarlijkse beurs Bau in München die dit jaar bijna gelijktijdig werd gehouden. Er misten dit jaar een aantal grote exposanten (Pergo, Amorin, Tarkett, Quick Step, Kronotex) en in het harde segment (parket, laminaat) gaan er stemmen op dat het misschien beter is om Domotex eens per twee jaar te houden. Voor de beursorganisatie is dat geen prettig vooruitzicht want bijvoorbeeld tapijtfabrikanten denken daar totaal anders. Zij houden liever vast aan een jaarlijks evenement.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten