Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kies je eigen kleur van het jaar 2017

Het is om gek van te worden. Verffabrikant Akzo Nobel vertelde afgelopen najaar dat Denim Drift (een bepaald soort blauw) de kleur van het jaar 2017 zou worden, kleurcoderingsbedrijf Pantone kwam op de valreep met Greenery (een bepaalde kleur groen) en nu zegt het Amerikaanse bedrijf Axalta Coating Systems dat het voor dit jaar Gallant Grey gaat worden. Nu richt Axalta zich specifiek op autolakken en de andere twee bedrijven trekken hun kleurbeeld veel breder, maar met deze grijze toevoeging wordt het er niet eenvoudiger op. Straks blijkt de trendkleur van 2017 een complete kleurenwaaier te zijn.

Zelf constateerde ik dat het Trumprood zou gaan worden, maar dat is puur op gevoel gebaseerd en net zo snel verzonnen als die malloot in het Witte Huis nu decreten uitvaardigt zonder te beseffen wat dat betekent. Daarom legde ik het probleem (Wat Is De Kleur Van Het Jaar 2017?) voor aan iemand Color Passport. Dat is een Belgisch bedrijf dat bedrijven en merken helpt om kleurkeuzes om te zetten in commercieel succes. Zeggen ze. Die keuzes kunnen op van alles betrekking hebben: verpakkingen, advertenties, de website, het merk zelf en wat al niet.

Color Passport trof ik op de deze week gehouden beurs Intirio in Gent. Daar werd aan bezoekers tekst en uitleg gegeven over kleur en kleurgebruik in de winkel. De mannen van Color Passport hadden het druk en ik kwam er niet tussen. Na afloop van de beurs was het gewoon lekker bier drinken, dus echt veel duidelijkheid kreeg ik niet. De sales & marketing director gaf wel te kennen dat het verhaal van Pantone ‘pure marketing’ was en ‘totale bullshit’.

Hij wist waarom het groen was geworden: rood kon niet want die kleur is, politiek gezien, hartstikke gevaarlijk en blauw zou kunnen worden geassocieerd met de Democraten en dat is niet zo slim als je een Amerikaans bedrijf bent. Ze hadden gewacht met de presentatie van de trendkleur en dat pas bekend gemaakt nadat de presidentsverkiezingen waren geweest, zo voegde hij er aan toe. Dat laatste klopt niet want Pantone komt pas altijd heel laat met de officiële aankondiging, maar even lekker hakken is natuurlijk best fijn.

Ik schoot dus niets op met mijn kleurzoektocht en moest denken aan het verhaal van de hoofdredacteur van het blad Eigen Huis & Interieur, pakweg 17 jaar geleden. Die hield een praatje tijdens de uitreiking van de Nationale Schildersprijs en vertelde aanwezigen (allemaal schilders) iets over trends en daaraan gekoppelde kleuren. En over andere kleuren die in het interieur ‘best belangrijk’ zijn. Ik herinner mij dat behalve bruin en paars zo’n beetje alle kleuren voorbij kwamen.

Die Schildersprijs werd uitgereikt naar aanleiding van een speciaal project en de opdrachtgever was een echtpaar dat hun fraaie huis nog verder had laten verfraaien door het prijswinnende schildersbedrijf. De vrouw van het paar viel op door haar knalrode mantelpakje tussen de louter in zwart en donkergrijs geklede mannen. Mannen die dus met potten verf kleur in huis brengen.

Zou dat rood zo’n indruk gemaakt hebben dat ik die kleur ook nu tip als kleur voor het jaar 2017? Alleen die naam, daar ben ik toch niet zo blij mee.
Trumprood kan eigenlijk alleen maar een lelijke klotekeur zijn.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten