Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kleur- en designtrends als reactie op crisis en digitalisering

Intense rode en blauwe kleuren, oranje, aqua en geel zijn trendkleuren van de toekomst, zo voorspellen kleurexperts van verffabrikant Sigma Coatings.

De komende jaren zullen we vooral kleuren zien die optimisme en herbronning uitstralen, in een reactie op de globale digitalisering en de economische uitdagingen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Sigma Trend Forecast 2014/2015 van fabrikant Sigma Coatings, onderdeel van moederconcern PPG. Volgens Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper bij de verffabrikant, zijn mensen zijn toe aan ‘het positieve en ruimte om tot zichzelf te komen’. Dat zie je volgens haar terug in materialen, ontwerpen en kleuren.

Vertalen van trends
De kleurexpert, en haar collega’s, analyseren ieder jaar de trends op het gebied van productdesign, architectuur, automotive en interieur en vertalen dat naar vijf trends voor de komende twee jaar. Volgens hen laat een aantal trends een duidelijke reactie zien op de economische crisis en de digitalisering van de samenleving. Zo worden een drietal trends gerelateerd aan ‘optimisme en levenslust’. De trend 'Optimistic Blends’ leidt tot kleuren als intens rood en blauw, oranje, aqua, geel en enkele warme aardkleuren om deze accentkleuren te temperen.

Zachte pastels
Bij de trend ‘Newborn Energy’ horen zachte pastels, zowel helder als vergrijsd, maar ook koele en warme tinten met ‘meer verzadiging en helderheid.' Bij de trend ‘Reloaded Heritage’ passen intense roden, groenen en blauwen, mosterdgeel en een reeks van zeer donkere kleuren. De vierde trend heet ‘Linear Balance’ en die staat voor kwaliteit en bescheiden luxe. uitstraling. De bijpassende kleuren zijn zacht van uitstraling en zowel licht als donker. Denk daarbij aan grijstinten met een subtiel kleurverschil, zachte en donkere terra kleuren en koele blauwtinten.

Contrastrijke aardetinten
Bin de vijfde trend, ‘Treasured Basics’, draait het om het respect van de mens voor de natuur. Het kleurpalet bestaat uit aardetinten met sterke contrasten zoals zeer zachte en zeer donkere vergrijsde bruintinten, mosgroen, terra en oker. 
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten