Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Koersval aandelen Steinhoff

De aandelen van het Steinhoff concern zijn woensdag ruim 60% in waarde gedaald na het terugtreden van topman Markus Jooste. Dit na mogelijke 'onregelmatigheden met de boekhouding'.

Steinhoff International is na Ikea de grootste meubelretailer in Europa en is onder meer eigenaar van het Duitse Poco, Kika/Leiner in Oostenrijk en de Franse meubelketen Conforama. In Amerika behoort Matress Firm, de grootste beddenretailer in de Verenigde Staten, tot het Steinhoff concern. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs in Frankfurt en Johannesburg en verloor daar woensdag repectievelijk 58% en 60% van de beurswaarde. Momenteel, een dag later, is de koers nog verder gezakt en vergeleken met vorige week vrijdag is dat een koersval van bijna 80%.

Gesjoemel met cijfers
De koers ging woensdag onderuit na het bericht dat topman Markus Jooste was afgetreden. Kort daarna werd de financiële topman Andries Benjamin La Grange deels van zijn functie ontheven. Gisteren zouden de voorlopige jaarcijfers worden gepubliceerd, maar dat is voorlopig uitgesteld. Reden voor dit alles lijkt te liggen in 'onregelmatigheden in de boekhouding', zo melden diverse persbureaus. Eerder dit jaar schreef het Duitse zakenblad Manager-Magazin over mogelijk gesjoemel met de omzetcijfers en persbureau Reuters liet vorige maand weten dat Steinhoff mogelijk voor bijna 1 miljard dollar aan transacties zou hebben verzwegen voor aandeelhouders. 

Expansiedrift
Steinhoff werd in 1964 opgericht door Bruno Steinhoff in het Noord-Duitse stadje Westerstede. Als meubefabrikant wist hij zijn bedrijf uit te bouwen door productie in Oost-Europa en de verkoop in West-Europa. In 1998 werd de hoofdvestiging verplaatst naar Johannesburg waar Steinhoff een beursgenoteerd bedrijf werd. In de jaren daarna verbreedde het bedrijf de activiteiten en momenteel is Steinhoff actief in onder meer de automotive markt, vastgoed, verzekeringen en retail. Oprichter Bruno Steinhoff, afgelopen week 80 jaar geworden, trok zich in 2008 terug uit concern.

Habufa
Sinds december 2015 heeft Steinhoff ook een notering aan de beurs in Frankfurt. Hierna werd de expansiedrift van het concern nog sterker en werden wereldwijd bedrijven overgenomen. De Nederlandse meubelfabrikant Habufa is deels in eigendom van Steinhoff. Habufa is actief met de meubelformules Henders & Hazel, XOOON, Happy@Home en COCO Maison, een label met accessoires.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten