Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Koopwoningen in april 19,7% duurder

Bestaande koopwoningen waren in april 19,7% duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.
 


De prijzen van koopwoningen blijven hoog ondanks de oplopende rente. Bestaande koopwoningen waren in april 19,7% duurder dan in april 2021. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5 procent. Sinds november vorig jaar ligt de prijsstijging structureel rond de 20% ten opzichte van een jaar eerder. Uit bovenstaande grafiek blijkt dat vooral sinds december 2020 de prijzen van bestaande woningen enorm stegen. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen afgelopen april bijna 96% hoger.
 


Minder transacties
Het aantal te koop staande huizen is krap en dat is te zien aan het aantal transacties. Het Kadaster registreerde in april 15.972 woningtransacties, bijna 16% minder dan een jaar eerder. Sinds mei 2021 is er een afname te zien in het aantal transacties. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er 30% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Prijzen blijven stijgen
Het CBS en het Kadaster kijken alleen naar het verleden en komen daarna met cijfers, banken kijken ook vooruit en doen voorspellingen. De Rabobank verwacht dat het aantal transacties op de huizenmarkt dit jaar daalt van 226.000 naar 191.000 (-15,5%), ABN AMRO houdt dit jaar rekening met 15% minder woningverkopen. Beide banken verwachten dat volgend jaar de huizenprijzen nog verder zullen stijgen. De Rabobank komt tot een schatting van 5,5%, ABN AMRO houdt het op 5% prijsstijging.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten