Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kratstoel Rietveld in betaalbare versie

De Kratstoel, een ontwerp van Gerrit Rietveld uit 1934, wordt in productie genomen door de Deense meubelfabrikant Hay. Een echte Rietveld voor nog geen 300 euro. Wel zelf in elkaar zetten.

 

 

De Kratstoel zou kunnen gelden als hét schoolvoorbeeld van wat nu wordt gezien als summum van recycling en feitelijk zelfs upcycling. De Kratstoel werd 89 jaar geleden ontworpen als goedkoop te fabriceren meubel, gemaakt van de houten kratten waarin meubels werden vervoerd. Met dat restmateriaal wist Rietveld een collectie te ontwerpen bestaande uit een hoge en lage stoel, tafels, een bankje en een boekenkast. Hay introduceert nu een hoge een 'loungestoel' en twee tafeltjes, alle gemaakt van vurenhout.

 

De verschillende modellen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. 

Slim ontwerp
De introductie van de kratstoel kwam tot stand in samenwerking met meubelmerk Rietveld Originals en Hay waarbij de laatste zorgt voor productie, marketing en distributie. Rietveld Originals directeur Titus Darley noemt de kratmeubels 'zeer slim ontworpen' en stelt dat ze voor de huidige generatie 'nog steeds relevant' zijn. 'De constructie is zichtbaar, transparant en eerlijk, waarbij niets van het gebruikte materiaal wordt verspild.' De meubels passen volgens hem goed in het streven van Rietveld  om meubels voor de massa te ontwerpen.

Moeizame verkoop
Die massaproductie kwam nooit op gang. De Italiaanse meubelfabrikant Cassina, rechtenhouder van een aantal Rietveld ontwerpen, probeerde het in de jaren tachtig, maar zonder succes. Egbert Rietveld, kleinzoon van Gerrit Rietveld, deed met zijn bedrijf Rietveld by Rietveld in 2014 een nieuwe poging om de Kratstoel in de markt te zetten. Ook dat sloeg niet aan. Wellicht vanwege de prijs want een 'originele' versie in beukenhout kostte zo'n duizend euro. De toen gelanceerde juniorversie, bedoeld als kinderstoel, was goedkoper, maar redde het evenmin. Groothandel DTP was in 2018 nog even actief met een nepkopie in teak.

 

Voor meer comfort is een kussen beschikbaar. 

Zelf monteren
Nu lijkt de tijd rijp om het wel te laten lukken. De stoel is gemaakt van vurenhout, kost 295 euro, wordt als flatpack 烋 la IKEA geleverd, inclusief een montagehandleiding. Verkrijgbaar in zwart, wit, ijzerrood, grijs en gelakt naturel. Door een speciale behanding zijn de meubels ook buiten bruikbaar. Voor wie wat meer comfort wil is er een kussenset verkrijgbaar. Dit jaar worden vier modellen gelanceerd en het is de bedoeling om uiteindelijk de hele kratcollectie uit te brengen.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten