Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kritiek op duurzame pand IKEA

IKEA opende in Londen de meest duurzame winkel van het land. Het pand is voorzien van een aantal duurzame technologieƫn, passend bij de nieuwe strategie van de retailer. Maar er is ook kritiek.
 


In januari nam IKEA in Londen een nieuwe vestiging in gebruik. Het 32.000 vierkante meters tellende pand is voorzien van zonnepanelen, gebruikt ledverlichting en er zijn gerecyclede materialen verwerkt in het pand. Regenwater wordt opgevangen en voorziet daarmee voor de heft van het eigen waterverbruik. Er is een dakterras met veel groen en in de winkel is een zogeheten learning lab gevestigd waar medewerkers workshops geven over bijvoorbeeld het recyclen of repareren van oud meubilair. Mede door deze voorzieningen wordt de nieuwe vestiging gezien als de 'meest groene' IKEA.

Kritiek op sloop duurzaam gebouw
Toch is er kritiek en op de site Dezeen.com (architectuur, interieur, design, technologie) wordt dat groene imago zwaar bekritiseerd. Belangrijkste bezwaar is dat voor de vestiging van IKEA een pand van supermarktketen Sainsbury werd gesloopt. Dat pand stond er pas sinds 2002, was de meest duurzame winkel van de keten en kreeg indertijd daarvoor meerdere prijzen. Sainsbury was echter toe aan een nog groter pand waardoor het duurzame gebouw leeg zou komen. IKEA nam het over, sloopte het gebouw en zette er wat nieuws neer.

Beperkte blik
In een uitgebreid artikel op de site Dezeen.com wordt hier schande van gesproken. De supermarkt van Sainsbury was een voorbeeld van duurzame commerciĆ«le architectuur en dat wordt na korte tijd tegen de vlakte gegooid. Met een rekensommetje wordt duidelijk gemaakt dat sloop en nieuwbouw bepaald geen voorbeeld zijn van duurzaam bouwen en wordt gesteld dat IKEA een wel erg bekrompen definitie heeft over duurzaamheid. Samenvattend: 'groene gebouwen kunnen slechts geweldig zijn als hun leven langer is dan flatpack meubels.'

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten