Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kruk met sensoren leidt tot actief zitten

Designer Ruud-Jan Kokke ontwierp een kruk waarin sensoren zitten die je zitgedrag ‘meten’ wat moet leiden tot ‘actief zitten’. Voor de ontwikkeling wordt geld opgehaald via crowdfunding en dat blijkt een enorm succes.

De kruk heeft een smal, rondlopend zitvlak waardoor je vrijwel vanzelf rechtop gaat zitten. In 2013 verscheen deze houten kruk op de markt en de opvolger hiervan is een uitvoering met aluminium poten met daarin een viertal sensoren. Deze ‘meten’ je zitgedrag en via een app kun je dat aflezen op je smartphone. Na verloop van tijd kun je zo je eigen ‘zithistorie’ zien. In wezen is de kruk, Zami Smart geheten, niets anders dan de bestaande uitvoering (Zami Esential) maar is de jongste versie voorzien van sensoren. ‘Die app is een beetje gadget-achtig. Vooral Amerikanen vinden het geweldig’, aldus ontwerper Ruud-Jan Kokke.

Crowdfunding
Dat laatste kan kloppen want voor de verdere ontwikkeling van de ‘slimme’ kruk is geld nodig en dat wordt opgehaald via het crowdfunding platform Indiegogo. Binnen twee dagen was vorige week het benodigde geld binnen en via allerlei sites krijgt de kruk - en de actie om geld bij elkaar te krijgen - enorm veel aandacht, vooral van designminded sites.

Actief zitten
Kokke ontwierp de kruk samen met orthopeed Piet van Loon en in eerste instantie werd gedacht om het product te gaan verkopen via fysiotherapeuten. De kruk is namelijk gericht op het idee van actief zitten en Van Loon ziet dagelijks mensen in zijn praktijk die last hebben van hun rug vanwege een verkeerde zithouding, gevolg van overdadig gebruik van laptops, smartphones en andere producten met een beeldscherm. ‘Wij worden geholpen door de tijd. Veel mensen zitten niet goed’, constateert Kokke.

Distributie
Zijn kruk is via internet verkrijgbaar, maar ook via meubelzaken die designmeubelen verkopen. Kokke: ‘Ik ben daar een bekende naam vanwege de meubelen die ik eerder heb ontworpen, daarom kom ik makkelijk binnen.’ Aardig detail: de kruk die nu zoveel aandacht krijgt is een soort mini-versie van een bankje dat Kokke jaren geleden ontwierp voor kantoorinrichter Ahrend.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten