Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

'Kwaliteit LED-verlichting sterk verbeterd'

De kwaliteit van LED-verlichting is de laatste 2 jaar sterk verbeterd doordat producenten hebben geïnvesteerd in innovatie en kwaliteit. Ook de kritische houding van de consument speelt hierin een rol, zo blijkt uit het Nationaal LED Trendrapport.

Het Nationaal LED Trendrapport geeft de resultaten van onderzoek onder een aantal bedrijven en personen die actief zijn in de LED-verlichtingsmarkt. Driekwart van de respondenten geeft aan dat de laatste twee jaar de kwaliteit van ledverlichting is verbeterd doordat producten investeerden in innovatie en kwaliteit. Ook een meer kritische houding van eindklanten bevorderde dit.

Groei markt
De wereldwijde markt voor LED-verlichting heeft de afgelopen jaren een sterke groei gekend en de verwachting is dat deze groei met 30% per jaar zal doorzetten tot in ieder geval 2020. Geschat wordt dat de nationale markt is gegroeid naar 1,1 miljard euro. De LED-sector is goed voor 5.000 fte aan directe werkgelegenheid.Geen cijfers consumentenmarkt
De grootste gebruikers van ledverlichting zitten in de kantorenmarkt, gevolgd door openbare en parkeergarages (zie grafiek). De afzet naar de consumentenmarkt is niet in kaart gebracht. ‘Dat is lastig te onderzoeken bij gebrek aan cijfers, maar het staat voor volgend jaar op de planning, zegt Rolf Heynen, mededirecteur van LED Expo Benelux, een van de initiatiefnemers van het onderzoek.Productielocatie verschuift
De prijzen blijven dalen door verbeterde productietechnieken en hogere efficiëntie van de lampen waardoor minder ’wattage’ nodig is. Ook kijken afnemers steeds meer naar de effecten van de LED-verlichting op lange termijn. Het gaat niet alleen om de aanschafprijs, maar er wordt ook gekeken naar levensduur, energiegebruik en vervangingskosten.
Het rapport verwacht dat de productie en de assemblage van LED-verlichting de komende jaren wordt teruggehaald van China naar (Oost-)Europa. Als belangrijkste redenen hiervoor worden genoemd de hogere kwaliteitsstandaard, de kortere levertijd en daarmee een grotere flexibiliteit.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten