Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Laatste 10 jaar: minder winkels, maar meer woonzaken

Het aantal winkels is het afgelopen decennium met ruim 11% gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal winkels in woninginrichting met 17% en verdrievoudigde het aantal webwinkels, zo blijkt uit cijfers van het CBS.


In 2010 telde Nederland ruim 97.000 winkels, op 1 januari 2019 was dat gekrompen naar bijna 86.000 fysieke winkelvestigingen, een daling van ruim 11%. De daling was vooral zichtbaar bij non-food winkels. Met de daling van het aantal winkels steeg tegelijkertijd het aantal webwinkels explosief want in de periode 2010-2019 verdrievoudigde dit tot 40.000. Het CBS tekent hierbij aan dat veel bestaande fysieke bedrijven steeds vaker een webshop hebben en dat directe online levering aan de consument niet alleen stijgt bij de de detaihandel, maar ook gebeurt door groothandel en industrie.

Daling en stijging
De sectoren met de sterkste daling in de afgelopen tien jaar zijn winkels in audio/video, camera's en zaken die baby- en kinderkleding verkopen. Ook winkels die computers en software verkopen, schoenen- en speelgoedzaken namen procentueel het sterkst af in aantal. Deze daling is min of meer het spiegelbeeld van wat er online gebeurt; juist in deze productcategorieƫn is de online verkoop het grootst.

Opmerkelijk: 17,1% meer winkels in woninginrichting
Opvallend is de ontwikkeling van het aantal (fysieke) woonwinkels, dat nam volgens de cijfers van het CBS in tien jaar toe met 17,1%. In 2008 brak er een bankencrisis uit als gevolg van rommelhypotheken in de Verenigde Staten. Het sloeg over naar Europa, de crisis werd breder, in Nederland stortte de huizenmarkt in en dat had een direct effect op winkels die woonproducten verkopen. Het gevolg was dat talloze woonwinkels, gedwongen of vrijwillig, stopten. Blijkbaar zijn er de laatste jaren, mede als gevolg van de aantrekkende woningmarkt, weer meer winkels bijgekomen. Het CBS kan hierover geen duidelijkheid verschaffen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten