Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lange levertijden zijn hip

Woonwinkelier Zitmaxx in het Zuid-Hollandse Ter Aar heeft een nieuwe trend ontdekt: mensen willen soms geen snelle levertijd van hun meubelen, ze willen zelfs dat het wat langer duurt. Volgens Rob Brinks, verantwoordelijk voor de marketing bij Zitmaxx, is dat een gevolg van de beweging op de huizenmarkt. ‘Wij krijgen veel bezoekers over de vloer die nog niet precies weten wanneer zij de sleutels van de woning krijgen en daarom bij de bestelling vragen naar een bezorgdatum die ligt na de standaard bezorgperiode. Verzoeken om meubels twee à drie maanden later te bezorgen zijn geen uitzondering’, zo laat Brinks weten in een persbericht. ’Waar vroeger consumenten mopperden over de lange levertijden van meubels, wordt nu dus gevraagd om rustig aan te doen met de productie en bezorging.’

Oud nieuws wordt nieuws
In hetzelfde bericht laat Zitmaxx weten dat houten meubels sterk stijgen in populariteit en dat online bestellingen groeien. Ook signaleert Brinks een toename van grote tafels met een massief houten blad. Dingen die we al lang wisten, maar door het als persbericht te verspreiden - staat lekker officieel - wordt het stuk interessanter en door de pers opgepikt als nieuws.
Dat deed hij eerder door in juni te laten weten dat bloemetjes in het interieur ‘terug’ waren en begin dit jaar verraste hij met een persbericht dat mensen geen complete meubelsets meer kopen, maar grote, losse elementen. Ook dat was voor branchegenoten niks nieuws, maar de pers slikte het als zoete koek.

In de fik steken
Ontwerper Maarten Baas is ook goed in het zich in de publiciteit werken. Hij maakte in 2002 furore door meubels met een gasbrander te bewerken en de verkoolde producten daarna af te lakken waardoor ze toch bruikbaar werden. In 2006 kwam hij met de Clay-serie, meubelen met een metalen geraamte dat werd ‘aangekleed’ met klei waardoor er grillige vormen ontstaan. Daardoor lijken het wat kinderlijk gekleide meubelen, maar de designpers stond te juichen en musea kochten exemplaren van die klei-stoelen.

Bos aanplanten
Baas is ook nu, tien jaar later, in de designwereld een grote naam. Hij loopt momenteel rond als gekozen ambassadeur op de Dutch Design Week die deze week in Eindhoven wordt gehouden. Daar kan hij zich gedragen als een klein baasje. Eerder dit jaar trok hij tijdens de meubelbeurs in Milaan de aandacht naar zich toe door te pleiten voor een nieuw aan te planten bos in de Flevopolder. Dat zou op zodanige wijze moeten gebeuren dat je na verloop van tijd vanuit de lucht het woord NEW zou kunnen lezen. Over pakweg 200 jaar zou dat zover zijn, zo schatte Baas.

Stoel oogsten
Tegelijkertijd lanceerde hij zijn idee voor The Tree Trunk Chair. Door een boom te planten met daarnaast een stevige stalen mal zou de boom langzaam over die mal heen groeien en als het ware opslokken. Na 200 jaar kap je de boom, hakt de mal eruit en ‘oogst’ zo een stoel van massief hout. Het is even wachten, maar dan heb je ook wat. 

Even wachten a.u.b.
Je moet maar durven: zeggen dat je een meubel kunt bestellen met als afleverdatum het jaar 2216. Dat is een levertijd waar ze zelfs bij Zitmaxx niet tegenop kunnen. Kwestie van baas boven baas.

Aribert Guiking

 

Dit helemaal gelezen? Kijk hier naar het filmpje hoe de stoel 'groeit'. https://vimeo.com/162039907 Het duurt slechts 1.08 min. en dat is een fractie van 200 jaar.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten