Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ledlampen kunnen wifi verbinding storen

Sommige ledlampen zijn van zodanige kwaliteit dat zij zorgen voor verstoring van het wifi signaal, schrijft de Volkskrant. Het Agentschap Telecom doet onderzoek.

De kwaliteit van ledverlichting kan zeer uiteenlopend zijn, zo is afgelopen jaren gebleken. Dat heeft niet alleen te maken met de lichtopbrengst of de kleur van licht, maar het kan ook andere effecten hebben. Het blijkt dat de omvorming van wisselspanning tot gelijkspanning soms niet goed gaat waardoor radiostralen in de stroomdraad lekken en deze als een soort antenne gaat fungeren. 'Dit onbedoelde radiosignaal kan gaan storen op dezelfde frequenties als waarop de wifi werkt', zo schrijft de Volkskrant. Het gevolg kan zijn dat laptops, tablets of andere apparaten die werken met een wifi verbinding kuren krijgen. Ook huistelefoons en digitale radio's kunnen problemen krijgen vanwege verstoring door lekkende lampen.

Magnetron beruchte stoorzender
Het hoeft niet alleen aan de voeding van de lamp te liggen, maar kan ook komen omdat een ledlamp in een 'oude' fitting wordt gedraaid die niet primair is gemaakt voor een ledlamp. Het probleem dat de Volkskrant signaleert is niet nieuw; al zo'n zes jaar geleden merkten radiozendamateurs dat ze soms slecht verbinding  met elkaar konden krijgen. Ledlampen bleken de oorzaak.
Naast ondeugdelijke ledverlichting kunnen ook routers, babyfoons, elektronische autosleutels, ovenklokjes en tal van andere apparaten leiden verstoring van de wifi verbinding. Vooral niet goed afgesloten magnetrons lekken straling die zorgt voor storingen.

Onderzoek
Het Agentschap Telecom reguleert en controleert het gebruik van radiofrequenties en gaat ledverlichting van vijftig leveranciers onderzoeken. Eind dit jaar hoopt de toezichthouder de resultaten bekend te maken. Mocht daaruit blijken dat bepaalde ledlampen voor te grote storingen zorgen dan worden deze mogelijk uit de markt gehaald. Het advies dat nu door het Agentschap Telecom wordt gegeven bij aankoop is: koop in ieder geval ledlampen met een CE-keurmerk.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten