Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Leegstand winkels in 2013 toegenomen

De leegstand van winkelpanden is in 2013 voor het zevende jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

De leegstand van het aantal winkelpanden steeg in 2013 van 6,4% naar 6,9% naar totaal ruim 15.000 leegstaande winkelpanden, aldus Locatus. De meeste lege panden werden ‘aangeleverd’ door damesmodezaken. Andere sectoren die voor veel leegstand zorgden, waren videotheken, softwarewinkels en reisbureaus. Opvallend is dat de sterkste groei ook zit bij damesmodezaken. Volgens Locatus komt veel leegstand van branches die door moderne technieken hun bestaansrecht dreigen te verliezen.

Regionale verschillen
Het percentage leegstaande vierkante meters kwam uit op 7,3% en dat cijfer verschilt sterk per regio. De leegstand is het hoogst in de regio’s Zuid-Limburg (11,4%), Delfzijl en omgeving (10,9%) en Oost-Groningen (10,1%), terwijl de in Groot-Amsterdam 3,9% bedraagt. Van alle leegstaande panden staat 44% minder dan 1 jaar leeg en 34% minder dan 3 jaar. Locatus noemt het opvallend dat het aandeel panden dat langer dan 1 jaar leegstaat niet toeneemt, maar juist iets afneemt.

Dynamiek
Het blijkt dat in 2013 voor het eerst deze eeuw een einde is gekomen aan de groei van het aantal winkelmeters. Het aantal winkelpanden loopt al een aantal jaren terug, maar schaalvergroting zorgde ervoor dat het aantal winkelmeters bleef stijgen. In alle cijfers ziet Locatus ook goed nieuws omdat er sprake is van dynamiek. ‘Er komt veel leeg, maar er worden evengoed heel veel panden opnieuw ingevuld. Bovendien zien we dat de markt zich aanpast aan de nieuwe realiteit’, zo concludeert het onderzoeksbureau.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten