Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Leerlingen HMC starten met excellentieprogramma

Veertien leerlingen van het HMC in Amsterdam en Rotterdam zijn begonnen met het excellentieprogramma Innovatief meubelmaker. Het programma bestaat uit een aantal workshops waarbij de leerlingen op eigen initiatief verdieping en verbreding zoeken.


Deelnemers aan het programma tonen hun lasergesneden ontwerp.

Afgelopen zaterdag werd in het Fablab in Amsterdam de aftrap gegeven voor de pilot Innovatief meubelmaker. Leerlingen van het HMC (Hout- en Meubileringscollege) uit Rotterdam en Amsterdam kregen in de werkplaats een re-design workshop waarbij zij een basisontwerp van een stoel moesten aanpassen. Hiervoor werd eerst een miniatuur ontwerp gemaakt met behulp van het grafische programma Illustrator en vervolgens geproduceerd met een laser snijder. De workshop was de eerste in een serie die samen het excellentieprogramma Innovatief meubelmaker vormen.

Verbreding en verdieping
In het excellentieprogramma gaan de leerlingen op zoek naar verdieping en verbreding van hun kennis en kunnen zij zo iets toevoegen aan het reguliere onderwijsprogramma van hun opleiding. De deelnemers gaan nieuwe, ongebruikelijke en innovatieve technieken en oplossingen uitproberen zoals CNC-, laser- en spuitwerktechnieken. Ook 3D-scannen en printen behoort tot het programma. Om mee te mogen doen moesten de leerlingen, in totaal veertien, tevoren een ontwerp laten zien, referenties tonen en hun motivatie voor deelname toelichten. De leerlingen volgen een aantal algemene workshops en krijgen daarnaast ruimte om hun eigen focus aan te brengen. Het resultaat moet leiden tot ‘iets extra’s’ op de reguliere opleiding.

Landelijk initiatief
Het excellentieprogramma is bedoeld voor getalenteerde en gemotiveerde leerlingen van de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer niveau 4. Het is onderdeel van het eerder dit jaar door de minister van Onderwijs in het leven geroepen landelijk excellentieprogramma dat een viertal mbo vakscholen heeft opgezet. Naast het HMC zijn dat het media College in Amsterdam, Cibap in Zwolle en St Lucas in Boxtel.
De leerlingen van het HMC volgen het programma deels op hun eigen onderwijsinstelling, deels op diverse andere locaties. De start vond plaats in het Fablab in Amsterdam. Dat is een werkplaats waar mensen met behulp van high-tech apparatuur hun ideeën kunnen realiseren in een prototype of product. De daar aanwezige machines zijn tegen uurtarief te gebruiken en het Fablab kan onder meer worden ingezet bij workshops, design meetings en co-creatie sessies.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten