Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lef als leidraad voor ledenevent

Afgelopen maandag hield branchevereniging INretail het jaarlijkse ledenevent met als thema Lef! Dat is volgens voorzitter Jan Meerman weinig aanwezig bij de leden. Des te meer bij de uitgenodigde sprekers.

Afgelopen maandag werd het ledenevent van INretail gehouden. Vroeger, toen de branchevereniging nog CBW heette, betekende die dag ’s morgens saai vergaderen en ’s middags een wat luchtiger programma. Nu is het dus een event voor leden uit de categorieën mode, sport en wonen. Die leden, 900 stuks, kregen ’s morgens informatie over hun branche en ’s middags een aantal flitsende voordrachten van een paar lefgozers. Het thema van de dag heette niet voor niets Lef!

Michelinsterren
Achter elkaar vertelden de lefgozers hoe zij hun zaak hadden opgezet, hoe de toko draaide, waarom en wat zij anders deden dan anderen. Om met het minst spannende te beginnen: vaak is het vooral een kwestie van hard werken. Daarnaast ging het om motivatie, wil, soms toeval, af en toe mazzel, maar vooral gevoel, durf, zelfvertrouwen en een enorme drive. Met dit soort ingrediënten maakten de sprekers hun tent succesvol. Maar - en dan merk je alleen als je live kunt luisteren – het ging ook over plezier. Topkok Ron Blaauw incasseerde twee Michelinsterren en stond in hoog aanzien, maar deed een stapje terug en besloot wat eenvoudiger te gaan koken. Reden: de lol was er een beetje af.

Toeval en humor
Ron Blaauw had de moed om te stoppen met zijn succesvolle restaurant en de 23-jarige Bernd Damme (sinds zijn 16e ondernemer) vertelde dat hij een paar dagen tevoren had besloten te stoppen met zijn bedrijf om - echt waar - in loondienst te treden. Ieder maakt de move om eigen redenen, maar het getuigde wel van lef, zeker als je de verhalen erachter hoorde. Het succesverhaal van Floris van Bommel, een van de Bommelbroertjes van het succesvolle schoenenmerk Van Bommel, lijkt uitgekiende marketing, maar berust voor een deel op toeval. En zeker voor een deel op humor.

Rapportcijfers van meester Meerman
Jan Meerman, voorzitter van INretail en boegbeeld voor de buitenwacht, refereerde tijdens de bijeenkomst aan een uitspraak die hij kortgeleden deed in het blad Retailtrends. Meerman vertelde daarin dat hij de grenzen tussen branches ziet vervagen en dat ‘ook optiekzaken, drogisterijen en juweliers welkom zijn’ in de club. Het innovatieve vermogen van zijn achterban schat hij niet hoog in en zou daar 5 voor geven, ‘dus een onvoldoende’, zo tekende Retailtrends op. Over samenwerking in de branche was hij nog duidelijker: ‘een 2’. Kijk, da’s pittige taal voor een voorman. Gewoon tegen je achterban zeggen dat zij er vaak helemaal niks van bakken. Dat is lef.

Lef
Na de verhalen van inspirerende ondernemers heerste er een positief gevoel bij de bezoekers van het ledenevent in Den Bosch. Vooral het gevoel dat ‘als je er echt voor gaat’, er veel kan. Grootste veroorzaker daarvan was de laatste spreker van de dag, Jaap Bressers. Geen ondernemer, maar een cabaretier. Een kleine zelfstandige, dus eigenlijk toch ondernemer. Bressers raakte een paar jaar geleden verlamd en zit in een rolstoel. Ondanks zijn handicap, wellicht mede dankzij zijn handicap, weet hij op geweldige wijze vorm te geven aan zijn leven. Dat doet hij met verve. En met humor. Zittend in zijn rolstoel na een indrukwekkend verhaal heeft hij voor zijn gehoor een korte zin als afsluiting: ‘waar een wiel is, is een weg.’
Dat is echt lef hebben.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten