Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Leolux investeert in radicale innovatie

Leolux en trendbureau Studio Baan gaan samenwerken aan een nieuwe ontwerpstrategie. Hierbij dienen processen zoals die zich voordoen in de natuur als inspiratiebron. Het doel is te komen tot duurzame producten.

De markt verandert, er ontstaat een schaarste aan bepaalde grondstoffen en er is een groeiende vraag naar duurzame producten. Onder meer met deze gegevenheden slaan meubelfabrikant Leolux en trendbureau Studio Baan de handen ineen en starten vandaag met IBI², wat staat voor Institute of Biomimicry for Interior Inovations. Bij het begrip biomimicry draait om het in de natuur op zoek gaan naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Daarbij gaat het niet om een leuk kleurtje of een specifieke vorm, maar om echt nieuwe uitvindingen. ‘Het gaat niet om een technisch snufje dat we inbouwen. Je moet echt denken aan materiaalinnovaties die op de natuur zijn geïnspireerd en een probleem oplossen, maar ook aan nieuwe productietechnieken of zelfs compleet ongedachte toepassingen voor meubelen’, aldus Sebastiaan Sanders, directeur van Leolux.

Blue Economy
Studio Baan, net als Leolux gevestigd in Venlo, trekt in bij de meubelfabrikant wat aangeeft dat de samenwerking innig zal zijn. Studio Baan houdt zich bezig met toekomstige trends en advisering wat resulteert in conceptontwikkeling, branding en advies voor allerlei bedrijven. Studio Baan werkte onder meer voor de meubelfabrikanten Ghycy en Meubitrend, behangfabrikant AS Creation, QuickStep, Luxaflex en diverse tapijtfabrikanten. Het bedrijf heeft zich ‘bekeerd’ tot aanhanger van de Blue Economy, een gedachtengoed en tevens een soort bedrijfsfilosofie dat een combinatie is van ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Ofwel: een duurzaamheid die goed is voor mens, omgeving en de eigen portemonnee. Biomimicry kun je zien als een onderdeel van de Blue Economy.

Designstrategie
Sebastiaan Sanders kan zich volledig vinden in de duurzaamheidsfilosofie van de Blue Economy. ‘Het  dwingt ons om kritisch naar onze eigen ontwerp- en productieprocessen te blijven kijken. Leolux streeft steeds naar het hoogst haalbare. We mogen niet blijven steken in goede bedoelingen. Nu is het moment om serieuze stappen te nemen.’
Sandra Baan van Studio Baan: ‘IBI²  baseert zich op de duurzame principes van de Blue Economy, veruit de meest vooruitstrevende theorie op het gebied van duurzaamheid. Vanuit trendforecasting weten we dat er een stijgende vraag is naar meer inhoud, oprechtheid en intelligentie in interieurproducten. Biomimicry speelt hierop in. Het is een designstrategie die de kennis van natuurwetenschappen koppelt aan de biologie.’
Het nieuwe instituut werkt samen met TNO/Solliance, TU Delft, TU Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Fachhochschule Niederrhein.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten