Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Let op: raamdecoratie kan dodelijk zijn

Woninginrichters en andere verkopers van raamdecoratie: pas op. U verkoopt uiterst gevaarlijke producten en dat kan zo niet langer. Gelukkig schiet de EU u te hulp.

Terwijl de EU in Brussel met een pruillip zit te pruttelen tegen Poetin houden de dames en heren in Brussel zich ook met serieuze zaken bezig. Zo serieus dat zelfs brancheorganisatie INretail iets op de website schrijft over een richtlijn die ze in Brussel hebben bedacht. Het gaat om richtlijnen die zijn samengevat in de Europese standaard EN 13120. Dat zegt u niets? Het betreft richtlijnen die gaan over ‘aan de binnenzijde geplaatste zonneschermen/prestatie-eisen inclusief veiligheid’. Concreet gaat om het bevorderen van de veiligheid van binnenzonwering en dan specifiek over de daarbij behorende bedieningskettingen en –koorden.

Voorlichting Luxaflex
U vraagt zich misschien af wat er dan mogelijkerwijs onveilig is aan die bedieningskoorden of kettingen? Nou, helemaal niks. Toch is er jarenlang over gepraat en geschreven in Brussel want het zou kunnen zijn dat iemand verstrikt raakt in zo’n touwtje of kettinkje en stikt. De kans is extreem klein, maar belangrijk genoeg volgens de Brusselse bureaucraten om er een officieel document over te produceren. Luxaflex, alom bekend van raamdecoratieproducten, wist daarvan en gaf op de begin februari gehouden beurs Intirio voorlichting aan dealers over hun kindveilige producten. Het was zelfs een van de speerpunten op hun stand.

Kindveiligheid
Besmuikt werd toegegeven dat het eigenlijk een hoop gedoe om niks was, maar naar buiten toe werd het groots gebracht. Op een beurs moet je tenslotte iets nieuws tonen. Het zat er aan te komen want Hunter Douglas, de moedermaatschappij van Luxaflex, was al in de jaren negentig bezig met het item kindveiligheid. Dat speelde toen in Amerika want daar was een kind gestikt in de koorden van een of ander raamdecoratieproduct. Vanwege de claimcultuur in de Verenigde Staten kwam daar toen discussie over. Ik weet daar alles van want ik was begin jaren negentig hoofdredacteur van een vakblad dat zich bezig hield met zonwering.

Oh-oh-oh
Toen vond ik het al vergezocht en ik vind het nu nog steeds totale onzin. Straks moet er van de EU een rekje om ieder gasfornuis omdat kinderen zich daaraan kunnen branden. Leveranciers van parketlak moeten verplicht informatie verschaffen over de mogelijkheid tot uitglijden op de gladde vloer. Fabrikanten van hoge boxsprings moeten aangeven dat je uit bed kunt vallen. En fabrikanten van verlichting moeten expliciet melden dat je bij het insteken van een stekker in het stopcontact niet de pootjes moet aanraken. Om terug te komen op de raamdecoratie: ik heb thuis al 18 jaar jaloezieën hangen met losse koorden terwijl in die tijd twee kinderen zijn geboren en opgegroeid, tientallen kinderen op bezoek zijn geweest en zij geen van alle belangstelling toonden voor die koorden.

Richtlijnen
Maar goed, zoals de EU zich bemoeit met de maximale kromming van de banaan zitten fabrikanten van raamdecoratie en winkeliers met de gebakken peren want nu moeten die koorden en kettingen ineens ‘veilig’ worden. Luxaflex heeft volgens INretail verkeerde informatie verstrekt en de organisatie schrijft daarover op de site. Ook dat nog. Allemaal omdat uit Amerika is komen overwaaien dat je mogelijkerwijs zou kunnen stikken als je een onhandig kind bent. De fabrikant wil voorkomen dat hij aansprakelijk wordt gesteld en in Brussel moeten ze weer wat papier afscheiden, dus komen er richtlijnen voor veiligheid.

Pistolen en plissés
Vorige week schoot een achtjarig jongetje in de Amerikaanse stad Cincinnati een van zijn broers per ongeluk dood. De kinderen waren op bezoek bij een oom en hadden in zijn huis een geladen pistool gevonden waarvan zij dachten dat het een luchtdrukpistool was. Dus niet. De broer zal waarschijnlijk niet worden vervolgd, de oom wordt wellicht wel verantwoordelijk gehouden. En de fabrikant? Die gaat uiteraard vrijuit want die hoeft toch niet te gaan vertellen dat het gebruik van een pistool dodelijk kan zijn? Maar als je jaloezieën, vouwgordijnen, plissés of iets degelijks verkoopt dan is dat mogelijkerwijs heel gevaarlijk, dus daar moeten richtlijnen voor gemaakt worden om te voorkomen dat er iets ernstigs gebeurt.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten