Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Limburgse mijnen inspiratiebron voor ontwerp tegel

Houten tegeltjes met ingelegd steenkolengruis zijn het prijswinnende ontwerp van een wedstijd voor studenten. De wedstrijd werd uitgeschreven door een aantal Limburgse bedrijven en instellingen.

Anna Tuhus, een studente van de opleiding Central Saint Martins in London, is de winnaar van Cross-border Design Contest, een in Limburg gesitueerde ontwerpwedstrijd. Aan de wedstrijd deden 56 studenten mee van opleidingen in Maastricht, London, Hasselt/Genk, Düsseldorf en Antwerpen. Opdracht was om een ‘design interieur juweel’ te ontwerpen geinspireerd door ‘het DNA van Limburg’.

Historie mijnindustrie
Tuhus, van Zweedse komaf en studerend in Londen, wist nauwelijks iets van Limburg maar kwam in Maastricht terecht tijdens de aftrap van de wedstrijd die werd gehouden bij tegelfabrikant Mosa, een van de initiatiefnemers van de wedstrijd. Dat bracht haar tot enig onderzoek over Limburg en zo kwam zij terecht bij de historie van de mijnindustrie. Het resulteerde in de silhouetten van regionaal voorkomende planten die zijn gelaserd in houten tegeltjes. De ontstane ‘gaten’ zijn vervolgens gevuld met steenkolengruis.

Mogelijke vervolg
Hoewel Mosa keramische tegels maakt, gaat het bedrijf binnenkort aan tafel met de winnares om te kijken of er een mogelijk gevolg kan worden gegeven aan het ontwerp. Naast Mosa waren Leolux (uit Venlo), de Maastricht Academy of Fine Arts and Design en de provinciale organisatie Connect Limburg organisatoren van de wedstrijd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten