Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Loods G wijzigt naam op aandrang van Loods 5

De Groningse tweedehandswinkel Loods G heet nu Niemansland nadat woonwinkel Loods 5 een rechtszaak wilde aanspannen tot gedwongen naamsverandering.

De rechter in Groningen hoefde geen uitspraak te doen omdat beide retailers met elkaar in gesprek gingen met als resultaat dat Loods G bereid was tot naamsverandering.
Daarvoor waren wel twee rechtszaken nodig. In juli 2017 oordeelde de rechter dat Loods G zijn naam mocht behouden in een zaak die Loods 5 had aangespannen. Loods 5, met drie vestigingen en een landelijke bekendheid, vond dat Loods G (dat in Groningen tweedehands spullen verkoopt) wilde meeliften op de naamsbekendheid van Loods 5, maar daar ging de rechter niet in mee. Ook oordeelde hij dat de zaken zo van elkaar verschilden dat het geen probleem was dat de namen zo op elkaar leken.

Naamsverandering
Loods 5 ging echter in hoger beroep en bij de behandeling van die zaak in Leeuwarden bleek al snel dat de rechter er anders over dacht. Herman Nieman, eigenaar van Loods G, legde de rechter nogmaals uit dat hij niet de intentie had om een naam of logo te 'stelen' en dat hij niet probeerde te profiteren van de naamsbekendheid van Loods 5. 
'Het probleem voor u is dat intenties er niet zoveel toe doen in het merkenrecht', aldus de rechter in het Dagblad van het Noorden.
Uiteindelijk liet Nieman het niet uitkomen op een uitspraak van de rechter en was hij bereid tot naamsverandering. Zijn zaak heet nu Niemansland. Ook is het bedrijf verhuisd naar een ander pand in Groningen en is het niet meer in een loods gevestigd.

Loodz050
Ondertussen had Loods 5 ook problemen met een andere bijna-naamgenoot, toevalligerwijs ook vlakbij de stad Groningen. Loods 5, dat in de toekomst daar een winkel wil openen, stuurde in december 2017 aan Loodz050, gevestigd in het dorpje Bedum ten noorden van Groningen. In de brief sommeerde Loods 5 tot naamsverandering, wederom vanwege een te grote gelijkenis van naam en teveel overlap in activiteiten. Loodz050 was namelijk een bloemenboetiek, gecombineerd met de verkoop van vintage en industriële meubelen. Eigenaar Richard Buurlage had weinig zin om de naam te veranderen en voerde onder meer als argument aan dat hij een heel ander assortiment voerde als Loods 5. 'Mijn handel bestaat voor 85 procent uit bloemen en workshops', aldus Buurlage in december.

Nieuw pand en nieuwe naam
Tot een mogelijke rechtszaak kwam het niet. Loodz050 is verhuisd en zit niet meer in een loods, maar in een gewoon winkelpand in het centrum van het dorp. Vrijwel alle meubelen zijn geschrapt uit het assortiment en de focus ligt nu op bloemen. De naam is veranderd in Bloeiland met als pay off  'bloemen, workshops, cadeaus'.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten