Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Mand huisdier passend bij het interieur

Dieren worden meer en meer onderdeel van het gezinsleven. Daarom moet de slaapplek voor hond of kat aansluiten bij het interieur van zijn baasje. En dat mag best wat kosten.

Overmorgen is het dierendag. Dieren worden die dag door hun baasje extra verwend. Maar voor veel beesten maakt het niet veel uit want dat verwennen gaat het hele jaar door. Geen tijdelijke voorziening voor bed, bad en brood maar het hele jaar door genieten ze van deze zaken. Aangezien honden en katten een groot deel van de dag liggen te pitten of op een andere manier tamelijk inactief zijn, is een lekkere loungeplek van groot belang. Wat is er zoal op de markt en is daar een ontwikkeling in te bespeuren?

Breed aanbod
Een simpele stoffen of kunststof mand is er in alle maten en kleuren. Voor minder dan 20 euro heb je al zoiets. Aan de top vind je strak leren sofa’s in edelstaal, kunstig gevlochten manden en houten gestoffeerde exemplaren van 800 euro en meer. Daar tussen zit van alles: rieten manden, manden in klassieke stijl met bolpootjes, dure designkussens, echte huisjes compleet met ramen, net boven de grond zwevende ruimtescheepjes met ledverlichting aan de onderzijde en talloze zelf gemaakte onderkomens van afgedankte en aangepaste grote mensen meubels.

Hangmat
Een afgedankt dekentje kán, maar getuigt niet van echte liefde voor je viervoeter. Een rieten mand met een kussen of dekentje is mogelijk, maar waarom niet wat anders? Een kek kussen met in grote letters CAT of DOG erop is bijdetijdser. Een kittig of pittig poefje? Of wat te denken van een strak gespannen hangmat?

Mand als designproduct
Een paar stapjes verder en we komen bij speciale houten modellen zoals van het Nederlandse merk Lord Lou. Mooi gefreesde houten sierlijsten en fraai afgebiesde stof in een klassieke vormgeving zorgen voor een specifieke uitstraling. Zo’n honden- of katten’mand’ past in een bepaald interieur en dat is - steeds meer - de bedoeling, zo vertelt directeur Hanneke Grufman op de eerder dit jaar gehouden beurs Ambiente in Frankfurt. Een eindje verder op dezelfde beurs staat het Zwitserse merk Laboni dat de manden presenteert als design. Dat slaat internationaal aan want het bedrijf bestaat zo’n anderhalf jaar en sleepte al heel wat designprijzen in de wacht.

Opgeblazen taalgebruik
Wie de catalogus van Laboni doorbladert, treft daar het opgeblazen taalgebruik dat normaal  gesproken is voorbehouden aan fabrikanten van designmeubelen voor mensen: ...ruimtelijke presentatie..., wonderschoon kleurenpalet…, fascinerend visueel effect…, aangename haptiek…, indrukwekkend samenspel van rechte lijnen en zachte hoeken… en zo gaat het maar door.

Integreren in interieur
Iets minder hoogdravend is het Duitse merk MiaCara dat meer aanhaakt bij het idee dat dieren gezien worden als ‘volwaardige gezinsleden die in het alledaagse leven zijn geïntegreerd.’ Maar, zo stelt MiaCara zich de vraag: Hoe integreert de hondendeken of de ouderwetse kattenkrabpaal in een design georiënteerde inrichting?’ Het antwoord is natuurlijk een product van henzelf dat past in de lifestyle van het baasje en het beestje.

Ombouw oude meubels
Wie niet houdt van dit designgeneuzel kan zelf aan de slag en een korte rondgang op internet laat zien dat er een enorme verscheidenheid is aan leuke honden- en kattenmeubeltjes. Oude, deels gesloopte kastjes blijken prima om te toveren tot een schitterend plekje en wie het simpel wil houden, keert gewoon een tafel ondersteboven. Je legt ‘in’ de onderkant van de tafel een kussentje en klaar is kees. De dan omhoog stekende poten doen dan denken aan een beestje dat onderdanig met de pootjes omhoog gaat liggen.

Belangstelling beurzen
Wie echt geïnteresseerd is, kan op internet ontzettend veel vinden. Daar staan ook aanbieders zoals de hierboven genoemden. Wie een interieurzaak heeft, zal niet direct denken aan speciale meubelen voor honden en katten, maar het lijkt een groeimarkt te worden. Lord Lou en Laboni stonden op Ambiente en laatstgenoemde presenteerde zich voor het eerst internationaal afgelopen januari op de meubelbeurs IMM in Keulen. Op de beurs Heimtextil in januari 2018 is er zelfs een Sonderschau voor de beesten waarbij het gaat om textiel en accessoires: All about Pets.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten