Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Massa-ontslag bij meubelfabrikant Ekornes

De Noorse meubelfabrikant Ekornes gaat het personeelsbestand fors verminderen en schroeft de productie omlaag vanwege 'veranderde marktomstandigheden'. Ekornes is een van de grootste meubelfabrikanten in Europa.

 

 

Meubelfabrikant Ekornes heeft last van een sterk teruggelopen vraag na de coronapandemie en ziet zich geconfronteerd met hogere kosten voor grondstoffen en transport. In combinatie met de neergang in de mondiale economie betekent het dat de marges teruglopen en de resultaten zo sterk dalen dat er moet worden ingegrepen. Dit om 'de robuustheid van het bedrijf te beschermen om te zorgen voor blijvend concurrentievermogen op markten over de hele wereld', zo meldt Ekornes in een nieuwsupdate op de site.

Veel ontslagen
De productie in Noorwegen, thuisland van het bedrijf, wordt met zo'n 150 manjaren verminderd en bij ondersteunende functies en het hoofdkantoor verdwijnen omgerekend 40 voltijds banen. In Aziƫ, waar een groot deel van de productie plaatsvindt, wordt nog harder gesaneerd. In Vietnam stoppen alle activiteiten en de productie wordt in Thailand geconcentreerd. Dat gaat gepaard met een verlies van 700 voltijds banen.

Prijsverhogingen
Tegelijkertijd heeft de fabrikant al prijsverhogingen doorgevoerd om het effect van hogere kosten tegen te gaan, worden investeringen omlaag geschroefd en gaat het mes in de indirecte kosten. Dit alles wordt gezien als noodzakelijke ingrepen want het bedrijf 'beschouwt robuustheid en flexibiliteit als de sleutel tot duurzame bedrijfsvoering en winstgevendheid op lange termijn.'

Relaxfauteuils
Ekornes heeft het hoofdkantoor in het Noorse Ikornnes en is vooral bekend als producent van het merk Stressless. Dat omvat vooral relaxfauteuils met daarnaast banken, stoelen en tafels. Bedden en matrassen worden geproduceerd  onder de merknaam Svane en de derde poot is IMG wat staat voor zitmeubilair. Het bedrijf werd in 1934 opgericht en is sinds 2018 volledig in handen van de QuMei Home Furnishings Group, een Chinese fabrikant van hoogwaardige meubelen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten