Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Matras van autofabrikant Ford houdt slaper op zijn plek

Het Lane-Keeping Bed zorgt ervoor dat iemand 's nachts niet teveel opschuift naar degene die er naast slaapt. Mocht dat dreigen te gebeuren dan schuift de matras een eindje terug om de 'opdringer' weer in positie te brengen.

Keep your lane slaat op het principe om gemotoriseerd verkeer op de 'eigen' rijstrook of rijbaan te houden. Makkelijk uitwijken naar links of naar rechts, plotselinge rembewegingen van achteropkomend verkeer en (daardoor) mogelijke filevorming wordt daarmee voorkomen. In Nederland wordt dit principe toegepast bij een doorgetrokken streep op de weg. Sommige auto's hebben detectoren die een signaal afgeven als het switchen van rijbaan dreigt te gebeuren. Dit principe gebruikt autofabrikant Ford in een bed dat daarom het Lane-Keeping Bed wordt genoemd.

Matras herpositioneert
Achtergrond van de ontwikkeling van het bed is het gegeven dat mensen in hun slaap zich soms bewegen naar degene die er naast ligt en dat deze min of meer in de verdrukking komt. Een aanraking kan leiden tot een automatische schrikreactie wat slaapverstorend kan werken. Om dit voorkomen zijn sensoren in de matras verwerkt. Als iemand dreigt op te schuiven detecteren deze sensoren dit en via een onderliggend mechanisme rol je dan weer terug naar de 'oude' positie.

Praktische gebruik
Het door Ford ontwikkelde Lane-Keeping Bed is een prototype en de vraag is of het echt werkt. Op een filmpje is te zien hoe de matras reageert als iemand de middengrens van het bed overschrijdt en beide personen 'terugschuiven'. Leuk, maar de afstand op zich verandert hierdoor niet. Het lijkt een beetje op het voor de weg bedachte Keep your lane principe dat in de praktijk niet goed blijkt te werken. Het leidt vooral tot onnodig links rijden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten