Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Meubelbeurs Brussel heeft last van moeizame markt

Minder bezoekers en een wat ingetogen stemming bepaalden het beeld van de afgelopen week gehouden Meubelbeurs Brussel. Met name het 'slaapsegment' was fors ingekrompen.

Nieuwkomer op de beurs, de Griekse fabrikant Martell.

Hoewel officiële cijfers nog niet beschikbaar zijn, lijkt het er op dat de Meubelbeurs Brussel minder bezoek trok dan afgelopen jaren. Oorzaak is waarschijnlijk onder meer te wijten aan de moeizame markt in België. In 2017 daalde de omzet in de Belgische meubelindustrie met gemiddeld 6% en deze daling zette zich in de eerste helft van dit jaar door, zo becijferde brancheorganisatie Fedustria. Deze daling was bij de categorie bedden en matrassen nog relatief mild, maar juist dit segment kromp dit jaar op de beurs met bijna een derde, overigens vooral omdat Nederlandse exposanten het lieten afweten.

Otium Care is een merk van Mecam gericht op de zorgsector.

Geen aparte hal met accessoires
Ook de eerder dit jaar aangekondigde komst van een aparte hal met accessoires bleek niet aanwezig en degenen die wel kwamen werden ondergebracht in een bestaande hal met nog voldoende ruimte. De standhouders van dit specifieke segment hadden geen vergelijkingsmateriaal en leken het geringe bezoek te accepteren als een gegeven.

Meer 'opkomende landen'
Het wegblijven van een aantal vaste deelnemers viel weliswaar op, maar daar tegenover stond de komst van een aantal nieuwe exposanten, onder meer uit Oost- en Zuid-Europa. Het is te vroeg om hieruit meteen conclusies te trekken, maar het zou een teken kunnen zijn van 'opkomende landen' die Brussel weten te vinden en dat  komt het internationale karakter van de beurs ten goede. Het wegblijven van bekende namen en de komst van nieuwe zou je zodoende kunnen kenschetsen als de dynamiek van de markt, maar het is opvallend dat de Brusselse beurs – jarenlang, ook in de crisis  een toonbeeld van stabiliteit – in ieder geval dit jaar ondervindt dat 'de markt' zijn directe weerslag kan hebben op de beursvloer.

Gretigheid om bed van Veldeman uit te proberen. Beeld uit filmpje van 'videograaf'  Tobias De Ryck.

Stemming
De stemming op de beurs was begrijpelijkerwijs niet uitgelaten en wisselend per standhouder; de een toonde zich tevreden, een ander zeker niet. Zoals gewoonljk was de sfeer relaxed, maar het is afwachten hoe zich dat gaat vertalen naar een volgende editie.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten