Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Meubelproducenten verwachten leveringsproblemen

Meer en meer krijgen meubelfabrikanten te maken met leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Bottlenecks zijn het tekort aan specifieke onderdelen en haperende transporten.
 


Meubelfabrikanten en -leveranciers ondervinden steeds meer hinder van het coronavirus. In de meeste bedrijven wordt nog gewoon gewerkt, maar door uitval van personeelsleden en door haperende leveringen bij toeleveranciers wordt het lastiger om volledige productie te draaien. Omdat veel winkels nog open zijn, worden er door retailers nog steeds bestellingen geplaatst, maar dat neemt in rap tempo af, zo blijkt uit meldingen van diverse leveranciers.
 


Problemen toelevering stoffen
De CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, deed een maand geleden een onderzoek onder haar leden naar de gevolgen van de verspreiding va het coronavirus. Dat bleek toen nog mee te vallen. Vorige week werd een soortgelijk onderzoek gedaan en daaruit bleek dat (wederom) vooral problemen werden verwacht bij de aanlevering van stoffen. Deze komen veelal uit China en ook uit België.

Voorraden
Verrassend genoeg bleek uit het tweede onderzoek dat bij diverse specifieke onderdelen en halffabricaten juist minder problemen werden verwacht wat betreft de leveringen. Hoe dat kan, is niet duidelijk. Wellicht hebben bedrijven die meededen aan het eerste onderzoek de problemen wat pessimistisch ingeschat, maar het kan ook zijn dat direct daarna nog is ingekocht of dat er leveringen zijn binnengekomen. Ook is het mogelijk dat de productieverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld en dat er daardoor minder nodig is en dus voorraad genoeg.

Vertraging
Toch verwacht 67% (eerste meting 66%) wel productieproblemen te gaan krijgen, zie bovenste grafiek. Wij zijn nu inmiddels een week verder en omdat de grenzen met Italië, Frankrijk en België (vrijwel) op slot zitten, is van daaruit geen aanvoer meer mogelijk. In Duitsland en Oostenrijk hebben diverse meubelfabrikanten hun productie stilgelegd en in Nederland is dat, voor zover bekend, nog niet gebeurd. Wel informeren diverse fabrikanten en retailers dat er 'vertragingen mogelijk zijn' en dat 'leveringen soms langer duren.'

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten