Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Miljardenverlies Steinhoff na boekhoudschandaal

Na lang onderzoek vanwege grootschalig geknoei met de cijfers publiceerde Steinhoff International deze week de jaarcijfers over het boekjaar 2016/2017 met als resultaat een verlies van 3,68 miljard euro.
 


Na bijna anderhalf jaar onderzoek door PricewaterhouseCoopers (PWC) publiceerde Steinhoff International op 7 mei de balans over het boekjaar 2016/17. Hoewel door overname van de Amerikaanse beddenretailer Mattress Firm in 2016 de omzet groeide van 16,13 miljard euro naar 18,82 miljoen euro (gerekend over 15 maanden) was het verlies groot: 3,68 miljard euro. Oorzaak zijn onder meer de hoge 'administratiekosten' en het feit dat de cashflow uit operationele activiteiten sterk terugliep.

Boekhoudschandaal
Dat de cijfers nu pas worden gepubliceerd heeft alles te maken met een gigantisch boekhoudschandaal dat Steinhoff afgelopen jaar teisterde. Eind november 2017 zouden de jaarcijfers naar buiten worden gebracht, maar werden er 'onregelmatigheden in de boekhouding geconstateerd' waarna topman Markus Jooste opstapte. Daarna raakte de beurskoers van Steinhoff in vrije val en bleek dat er op hoog niveau gerommeld was in de in de boekhouding. Afgelopen jaar moest Steinhoff diverse onderdelen verkopen om te kunnen overleven en nu, na een kleine anderhalf jaar, geven de cijfers aan hoe er met geld is geschoven, omzetten zijn gemanipuleerd en daarmee de koers.

Extreme koersdaling
Vanaf mei 2017 tot een jaar later kelderde de koers met bijna 98% en sinds die tijd is er niet veel veranderd. Momenteel schommelt het aandeel rond de 0,127 euro.
Steinhoff International is op vele gebieden actief en met name in Europa sterk in (meubel)retail. Tot het concern behoren onder meer Conforama (Frankrijk), Bensons for Beds en Bradlows (UK) en Abra (Polen). Het Amerikaanse Mattress Firm is de grootste beddenketen in de Verenigde Staten.

Positief vooruitzicht
In het verslag wordt uitgebreid uit de doeken gedaan dat het bedrijf 'een moeilijke tijd' heeft doorgemaakt en laat het management weten dat men positief is gestemd om 'de huidige situatie te weerstaan'.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten