Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Minimale omzetgroei detailhandel in juni

De omzetgroei in de detailhandel vlakt verder af. In juni nam de omzet toe met 0,4% ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Woonwinkels zaten met gemiddeld 7% in de min.

 

 

De afgelopen maanden zag de detailhandel flinke groeipercentages op jaarbasis vanwege de verplichte winkelsluiting tijdens de coronalockdown vorig jaar. In juni vorig jaar waren de meeste maatregelen voor winkels weer opgeheven waardoor dat effect nu wegvalt. De afgelopen maanden werden de groeipercentages al steeds een stukje lager en vorige maand was de groei 0,4%.

Omzetdaling bij non-foodwinkels
Met uitzondering van drogisterijen hadden alle branches in de non-foodsector te maken met omzetdalingen ten opzichte van vorig jaar. Doe-het-zelfzaken en winkels die vloeren verkopen noteerden in juni 6% minder omzet en winkels in meubels en woninginrichting 7,7% minder omzet. Ook kledingzaken zagen de omzet teruglopen. Het CBS geeft geen verklaring voor de teruglopende omzetten in de detailhandel maar waarschijnlijk zorgen stijgende energieprijzen, de vrees voor verdere inflatie en de oorlog in de Oekraïne ervoor dat consumenten de hand op de knip houden.

 


Effecten corona
Kijkend naar de omzetten vanaf 2015 zie je dat winkels tot mei 2020 prima omzetten draaiden. Daarna werd het effect van de coronapandemie steeds sterker en kwam er eind 2020 een lockdown waar de detailhandel behoorlijk last van had. Vanaf maart 2021 neemt de omzet weer toe en heel 2021 was, ondanks corona, voor de meeste winkels toch een goed jaar wat betreft de omzetten. In januari dit jaar kwamen de eerste versoepelingen na een harde lockdown en dat is te zien in de omzetcijfers van de eerste drie maanden van 2022.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten