Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Mogelijk doorstart beddenfabrikant Norma na faillissement

Bedden- en matrassenfabrikant uit Boxmeer is failliet. De curator is in gesprek met meerdere partijen om te kijken of een doorstart mogelijk is.

Na het faillissement heeft de curator alle 65 medewerkers van Norma ontslag aangezegd. Volgens curator Suzan Winkels hebben zich inmiddels een twaalftal gegadigden gemeld voor een eventuele overname. Met een achttal worden nadere gesprekken gevoerd, zo meldt het FD (Financieele Dagblad). Eind deze week hoopt zij biedingen te ontvangen. Dit zou mogelijkerwijs kunnen leiden tot een doorstart van het bedrijf uit Boxmeer. In juni werden al 19 personeelsleden ontslagen.

Uitbesteding productie
De bedden- en matrassenfabrikant zat al langer in zwaar weer en had een negatief eigen vermogen, zo blijkt uit de laatste gedeponeerde jaarrekening. Eind vorig jaar ging Norma een samenwerking aan met Napco Beds en zou een deel van de productie van boxsprings worden verplaatst naar de fabriek van Napco Beds in Bosnië en Herzegovina. Ook was het de bedoeling dat Napco een belang in Norma zou nemen.

Oud bedrijf
Norma is een oud bedrijf waarvan de wortels in Oud Beijerland liggen. Daar werd in 1884 De ‘Stoomfabriek tot bereiding van bedveeren en kapok, AA van Aarsen & Zn’ opgericht. In de jaren dertig verhuisde het bedrijf naar Boxmeer en rond 1950 werd de naam gewijzigd in Norma. Tot 1993 was het bedrijf in familiehanden waarna het een paar maal werd verkocht. In 2012 namen Ad van der Horst, algemeen directeur sinds 1993, en Berry van Dongen, commercieel directeur sinds 1999, het bedrijf over van Steinhoff International, een groot concern met stevige banden in de meubelhandel. Met de overname zag de directie ‘groeimogelijkheden bij een flexibeler productie’, maar dat is blijkbaar niet gelukt.

Timeless boxspring
Norma is onder meer bekend van de Timeless boxspringcollectie, naar eigen zeggen jarenlang de best verkochte boxspring van Nederland. Sinds de overname van het bedrijf door de directie is de prijsdruk op de markt verder toegenomen, mede de reden waarom Norma een groot deel van de productie wilde overhevelen naar het buitenland. Ook het veroveren van de Duitse markt, waar pas de laatste jaren een sterk stijgende verkoop van boxsprings gaande is, bood blijkbaar geen soelaas.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten