Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Multispace of single space: that's the question

'We zijn niet ontworpen om te zitten. In de Verenigde Staten blijkt dat wij tijdens het werk 93% van de tijd zitten.' Een vertegenwoordiger van een of andere Amerikaanse club van interieurdesigners liet het gisteren achteloos vallen tijdens een persbijeenkomst voor de komende Orgatec, beurs voor kantoormeubelen en andere spullen voor kantoorinrichting. De beurs is pas in oktober in Keulen, maar Duitsers houden van een goede voorbereiding en een degelijke planning.

Een andere belangrijke man, vertegenwoordiger namens de Duitse bureaumeubelindustrie, stipte aan dat hij de dag tevoren in Amsterdam op bezoek was geweest bij een kantoormeubelleverancier die gebruikt maakt van afgedankte kantoormeubelen. 'Daar ben ik natuurlijk niet zo blij mee', zei hij met een wat moeilijk lachje. Want hij weet donders goed dat juist bij kantoorinrichters sterk wordt ingezet op duurzaamheid en een onderdeel daarvan is het recyclen van (delen van) kantoormeubilair.

Maar het ging in de A'DAM Toren, het oude Shell kantoor aan het IJ, vooral om multispace en single space. In gewoon Nederlands; een multifunctionele kantoorruimte waar je kunt werken, vergaderen, tafeltennissen en op de bank hangen met je collega of een ruimte die je alleen gebruikt om te werken, te vergaderen of een andere specifieke activiteit. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat multispaces leiden tot werknemers die creatiever, gelukkiger, productiever en loyaler aan de werkgever zijn. Arbeitsgeberattaktivität is meer dan het bieden van een mooi salaris, zo begreep ik.

Flexwerken wordt steeds meer gemeengoed, maar een flexkantoorruimte inrichten is zo makkelijk nog niet. Toch is dat belangrijk want kantoren zitten meestal in steden en de ruimte daar is schaars, zeker nu de trek naar de stad wereldwijd toeneemt. Naast de maatschappelijke en demografische ontwikkelingen speelt digitalisering en connectiviteit minstens zo'n grote rol want met een smartphone en laptop kunnen velen ook de keukentafel, het terras en zelfs de hangmat als kantoorwerkplek gebruiken. Zelfs het bed is geen single space meer want met een kussen in de rug is het best aardig werken.

Probleem voor kantoorinrichters is dat kantoormeubilair gemiddeld 15 jaar meegaat, maar dat laptops en mobieltjes veelal de 5 jaar niet halen, zo vertelde weer een andere spreker. Hoe integreer je dat in het 'kantoor van morgen'? Je wilt als kantoormeubelproducent – de primaire exposant van de beurs Orgatec – hedendaagse en tegelijkertijd toekomstbestendige spullen verkopen en dan moet je ook nog eens rekening houden met hergebruik en circulariteit. Want CO2 hangt als dreigende donderwolk boven de bedrijven; de uitstoot daarvan gaat een belangrijke rol spelen in alle bedrijfsprocessen.

Ik keek van 90 meter hoogte naar beneden en zag opvallend veel olieboten die druk in de weer waren met het bevoorraden van riviercruiseschepen aan de kade. Oei, als die gaan varen levert dat veel CO2 op. Een eindje verderop lag een mega cruiseschip dat de hele wereld als werkgebied heeft. Het lag stil, maar de schoorsteen rookte.

Hoe mooi zou het zijn als jij als fabrikant van projectmeubelen zo'n schip zou mogen inrichten? Van eetzaal tot toilet en van een paar honderd hutten tot het casino? Dan maak je je echt niet druk of het nu een multispace of een single space betreft.

De eigen schoorsteen moet toch ook blijven roken?

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten