Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Naar de beurs.....of niet?

Nee, dit is geen kop die verwijst naar een bedrijf dat zich warmloopt om een beursnotering te verkrijgen. Het slaat op mensen die als exposant of als bezoeker overwegen om naar een fysieke beurs te gaan. Heel voorzichtig worden er weer vakbeurzen gehouden, maar het annuleren van beurzen die voor 2021 op de agenda stonden, is reeds begonnen. Het geeft aan hoe lastig het is voor beursorganisatoren om te manoeuvreren tussen de mogelijkheden die er zijn: hoe strikt kun je 'corona-regels' handhaven (meestal geen probleem), hoeveel exposanten hebben afgezegd en wanneer zijn dat er 'teveel' om nog een volwaardig evenement te houden, hoeveel bezoekers komen er waarschijnlijk, is dat 'voldoende' en wat zijn de ontwikkelingen rond het virus zelf?

Dat laatste is verreweg de lastigste vraag omdat van het ene op het andere moment er een uitbraak kan komen waardoor de codekleur ineens van kleur verschiet en een bepaald land of regio ineens een bijna-rampgebied wordt. Dan hebben wij het nog niet eens over reisbeperkingen waardoor potentiële exposanten en bezoekers simpelweg vast komen te zitten in eigen land of het land waar de beurs wordt gehouden, dit nog los van de problemen die een verplichte quarantaine met zich kan meebrengen.

Het effect is dat met name internationale beurzen in een enorm lastig parket zitten en landelijke of regionale beurzen nu wel kunnen doorgaan. Later deze maand is de accessoirebeurs Trendz in Gorinchem en aanstaand weekend begint de najaarsbeurs in De Woonindustrie in Nieuwegein. In De Woonindustrie is er eigenlijk nauwelijks sprake van een beurs want het centrum met vaste showrooms is het hele jaar open en tweemaal per jaar wordt daar een paar dagen het etiket 'beurs' op de deur geplakt waardoor het wat meer lijkt. Dat is ook zo want er zijn altijd een paar 'tijdelijke exposanten' in zo'n periode.

Dat is dit jaar ook het geval, maar dat aantal tijdelijke deelnemers is dit keer extra groot. Tegelijkertijd is er de laatste maanden ook een organische aanwas geweest. Die nieuwkomers vinden daar allemaal probleemloos een plek want het centrum is al voor de kredietcrisis van 2008 behoorlijk leeggelopen en is daar nooit van hersteld. Het voordeel: ruimte genoeg, dus anderhalve meter afstand is geen probleem. De eerste beursdag, traditioneel open voor de consument, is geschrapt en alleen toegankelijk voor vakpubliek plus zijn er twee extra beursdagen toegevoegd.

Dat kan allemaal doordat de beursorganisatie en het centrum onder dezelfde eigenaar vallen en het gebouw niet na een paar dagen moet worden ontruimd, iets wat feitelijk standaard is. De Woonindustrie lijkt nu een tamelijk veilige plek waar je als exposant en bezoeker heen kan. Het beursidee, nieuwe dingen bekijken omdat dat alleen tijdens een paar dagen kan, is dan wellicht minder pregnant omdat de meeste bedrijven daar permanent aanwezig zijn, maar met alle nieuwe en tijdelijke deelnemers is het misschien toch wel interessant om even af te reizen naar Nieuwegein.

Daar komt bij dat veel mensen toch graag fysiek niet alleen de producten willen zien (na al die virtuele shows van afgelopen maanden), maar ook elkaar. Een niet onbelangrijk gegeven en een van dé sterke punten van een fysieke beurs.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten