Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Nachtmerrie voor matrassen startups Eve Sleep en Simba

De matrassen start-ups Eve Sleep en Simba wilden fuseren, maar zien daar vanaf. Beide bedrijven hebben het zwaar en moeten keer op keer vaststellen dat ze beoogde doelen niet halen.

Het beursgenoteerde Eve Sleep moest afgelopen september een 'winstwaarschuwing' afgeven; hoewel het verlies in vergelijking met een jaar eerder halveerde tot 5,9 miljoen pond (Eve Sleep is gevestigd in Londen), bleven de omzetten in Engeland en Ierland gelijk en viel de omzet in Frankrijk met 29% terug. Dit zijn nog de enige landen waar de matrassen start-up actief is. Uit andere landen heeft het bedrijf zich teruggetrokken (zoals in 2018 uit Nederland en Duitsland) en de focus op slechts een paar landen is onderdeel van een nieuwe strategie die vorig jaar werd gestart. Als gevolg daarvan werd ook vrijwel het gehele management vervangen.
 


Beurskoers gedaald tot 3 pond per aandeel
Het einde van 2019 nadert, maar de nieuwe strategie heeft nog geen vruchten afgeworpen. De beurskoers stond eind 2017/begin 2018 nog op een hoogtepunt, maar in maart zette een koersdaling in en in de maanden daarna ging het extra snel bergafwaarts. Sinds een paar maanden is de waarde van een aandeel in Eve Sleep 3 pond, iets meer dan 3 euro. In 2018 werd nog hardop uitgesproken dat in 2020 winst kon worden verwacht, maar de cijfers van dit jaar geven daarvoor geen enkele indicatie. In mei 2017, de maand dat Eve Sleep een beursnotering kreeg, werd het gewaardeerd op 140 miljoen pond (ongeveer 160 miljoen euro), het wordt nu geschat op 12 miljoen pond.

Geen fusie met concurrent Simba
Ondanks de tegenvallende cijfers wil de matrassen startup verder werken aan de merkpositie, het assortiment uitbreiden en werken naar een 'winstgevend bedrijf'. Ook acquisities worden niet uitgesloten. Eerder dit jaar gaf Eve Sleep te kennen in gesprek te zijn met concurrent Simba over een fusie. In september kwam de mededeling dat hiervan werd afgezien, mede ingegeven door de onzekere economische toekomst en het lage consumentenvertrouwen.
 


Simba schrompelt ineen
De fusie was geen idee dat uit luxe werd geboren want ook bij Simba lopen de zaken niet lekker. In november 2018 wilde Simba 40 tot 50 miljoen pond ophalen bij investeerders, waarbij het zichzelf een waardering gaf van 125 miljoen pond. Eerder was dat nog 200 miljoen pond. Toen het moeizaam ging om investeerders te interesseren, lagen de kaarten een paar maanden later al weer anders; Simba hoopte 10 tot 20 miljoen pond te kunnen binnenharken bij een waardering van 20 miljoen. Dat staat in schril contrast tot de vette vis die de oprichters van het in 2016 gestarte Simba aan investeerders voorhielden: bij een exit zou het bedrijf een miljard pond waard kunnen worden binnen een paar jaar.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten