Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Nederlander gehecht aan fysieke winkels en koopt ondertussen steeds meer online

Nederlanders houden van een levendige winkelstraat in de buurt en zien winkels niet graag verdwijnen. Maar mede door corona mijden ze de fysieke winkel en kopen ze meer online. En in de toekomst blijft dat waarschijnlijk zo.
 


Door de snelle opkomst en verspreiding van het coronavirus en de gevolgen daarvan is het bezoek aan fysieke winkels enorm gedaald en is het online koopgedrag juist sterk gestegen. Toch zijn Nederlanders gehecht aan fysieke winkels en een levendige winkelstraat in de buurt of gemeente. Dat zouden zij met pijn in het hart zien verdwijnen, zo blijkt uit onderzoek van het bureau I&O Research dat in de eerste helft van mei werd gehouden.

Coronacrisis versnelt online aankopen
Ruim driekwart (77%) zou het ‘vreselijk vinden als winkels in de buurt failliet zouden gaan’. Twee derde maakt zich dan ook zorgen om het voortbestaan van winkels in zijn of haar woonplaats. Toch is de kans dat fysieke winkels het in de nabije toekomst erg moeilijk gaan krijgen behoorlijk groot en daar zijn de consumenten zelf debet aan, zo denken de onderzoekers. Volgens hen zou de coronacrisis wel eens kunnen werken als katalysator in de omslag van fysieke naar online aankopen.

Ouderen voelen zich relatief onveilig
Vooral kleding, schoenen, spullen voor woninginrichting, sportartikelen en boeken laten tot nu toe een sterke online stijging zien. Vooral jongeren denken in de toekomst (nog) meer online aankopen te gaan doen.
Hoewel de bezoekfrequentie van winkels met non-foodiproducten toeneemt, bezoekt 61% minder winkels en 20% geen enkele non-food winkel. Vooral ouderen zijn hierin terughoudend vanwege de door hen gevoelde onveiligheid.
 


SP-stemmers willen detailhandel ondersteunen
Ruim de helft van de Nederlanders blijft zoveel mogelijk thuis en gaat dus niet winkelen. Toch maakt twee derde zich zorgen om het voortbestaan van winkels en geeft driekwart aan het 'vreselijk' te vinden als winkels in zijn of haar buurt failliet zouden gaan. Ruim de helft is van mening dat de detailhandel meer ondersteuning moet krijgen van de overheid en als we kijken naar de politieke voorkeur dan blijkt dat vooral SP-stemmers vinden dat de overheid detaillisten tegemoet moet komen, gevolgd door aanhangers van SGP en PVV. Mensen met een voorkeur voor het CDA zijn het minst te porren voor een helpende hand van de overheid.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten