Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Nederlanders zijn prima slapers

Nederlanders zijn de beste slapers ter wereld volgens Amerikaans onderzoek. De Noren doen het iets minder en de Belgen staan op nummer 3. De slechtste slapers zijn te vinden in Koeweit.

The Daily Doze is een blog van de Amerikaanse retailketen Mattress Firm en daar wilden ze wel eens weten hoe het wereldwijd gesteld is met de 'slaapgezondheid' van mensen. Daartoe werden data van 50 landen verzameld die zich toespitsten op drie punten: het aantal uren slaap, de BMI (Body Mass Index, de relatieve dikte van mensen) en het aantal werkuren. Wat blijkt? In Nederland slapen de mensen het best en de eerste 13 landen in de lijst liggen allemaal in Europa. Hoe dat komt, weten de onderzoekers niet maar een gemiddeld hoog inkomen heeft er wel mee te maken, zo is de veronderstelling.

Top 10 van landen waar mensen het best slapen
1.  Nederland
2.  Noorwegen
3.  België
4.  Denemarken
5.  Zweden
6.  Frankrijk
7.  Zwitserland
8.  Italië
9.  Ierland
10 OostenrijkHard werken en slaap
Van hard werken wordt je moe, maar het betekent niet automatisch dat je daardoor beter slaapt. Landen met lange werkweken scoren vaak relatief laag en in de top 20 staan allemaal landen waar gemiddeld minder dan 40 uur per week wordt gewerkt.
In landen waar hard wordt gewerkt, hebben de mensen een lagere BMI (zijn dus gemiddeld genomen minder dik) en dat lijkt een pluspunt om goed te kunnen slapen. Dat blijkt mee te vallen want hard werken blijkt de grootste factor in relatie tot het aantal uren slaap. Simpel gezegd: degenen die minder werken, slapen beter.

Trouwen en slaap
Wereldwijd is er een afname van het aantal huwelijken en uit de data blijkt dat het aantal uren slaap daalt in landen waar het aantal huwelijken afneemt. Uitzondering hierin is Europa. Hier daalt weliswaar het aantal mensen dat trouwt, maar ze slapen prima. Het vermoeden bestaat dat dit komt door een goede balans tussen werk en privé.

Slecht slapen
Er zijn dus duidelijke indicatoren waarom mensen gemiddeld genomen in een land goed slapen en daarin scoort Europa, met name Noord-Europa, heel goed. Komt het door het gematigde klimaat? Daarover doen de onderzoekers geen uitspraak, maar het valt wel op dat het allemaal 'warme' landen zijn die domineren  op de lijst van landen waar relatief weinig wordt geslapen.

De top 10 waar slecht wordt geslapen
1.  Koeweit
2.  Mexico
3.  Colombia
4.  Saoedi Arabië
5.  Costa Rica
6.  Zuid Korea
7.  Qatar
8.  Chili
9.  Verenigde Arabische Emiraten
10.Hong Kong

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten