Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Niks automatiseren, gewoon zelf doen

Van de week was ik op de beurs ‘Vakdagen Parket & Woninginrichter’. Daar stond een bedrijf dat motortjes levert om rolgordijnen automatisch te bedienen, dus niet handmatig. Ook Forest en Goelst waren daar aanwezig, bedrijven die iets soortgelijks hebben hoewel ze zich vooral richten op de motorische bediening van gordijnen, met name voor kantoren, ziekenhuizen en luxe hotels. Handig, maar niks nieuws, zulke apparaten bestaan al jaren. Je kunt ze met een afstandsbediening aansturen en vaak ook via een app. Want de afstandsbediening is altijd zoek en de mobiele telefoon is inmiddels vergroeid met het menselijk lichaam.

Healthy Home Coach
Het bedieningspaneel, een mobiele telefoon of tablet, is in feite het belangrijkst want het zal de gemiddelde consument een biet wezen hoe het rolgordijn omhoog gaat of de zonwering naar beneden. Dat geldt ook voor het licht, de tv, de verwarming en andere apparaten. Als je het maar liggend op de bank kunt regelen. Het Franse bedrijf Netatmo voegt daar nog wat aan toe en introduceert deze week de Healthy Home Coach, ‘een slimme binnenklimaatmonitor voor een gezondere woning’. Dat is een soort slanke waterkoker zonder handvat dat omgevingsfactoren registreert zoals luchtkwaliteit, vochtigheid, temperatuur en geluid. Die kun je naar eigen wens instellen en zo biedt het apparaat ‘advies om het binnenklimaat te verbeteren en knus te houden.’

Waterkoker zonder handvat
Het apparaat moet je aansluiten op de HomeKit, een platform van Apple dat er voor zorgt dat je waterkoker zonder handvat, de Healthy Home Coach dus, kan communiceren met je iPhone of iPad. Waarom zou je zo’n elektronische coach aanschaffen, vraag ik mij af.
Daar weet Netatmo het antwoord op. Slechte luchtkwaliteit of geluidsoverlast kan leiden tot verstoring van je slaap of concentratie, door het ‘juiste’ vochtigheidsniveau in te stellen kun je allergieën ‘onder controle houden’ en de temperatuur die jij lekker vindt- daar denkt je baby misschien anders over. Dat gejank van die kleine kun je misschien voorkomen door je waterkoker goed af te stellen. Kortom, een overbodig apparaat dus.

Gewoon opstaan
Een thermostaat hebben we allemaal, om geluidoverlast te constateren heb je oren en als de houten vloer begint te kraken in de winter hang je een bakkie water aan de radiator. Het licht aanpassen? Ach, even opstaan is zo gek nog niet. Het ruikt een beetje muf? Even het raam open doen. Herrie in de kamer? Je vraagt of je huisgenoot effe wil dimmen. Daarvoor heb je geen Healthy Home Coach nodig. Je wilt, los van die pseudo-coach, zelf allerlei apparaten koppelen aan je eigen domoticasysteem? Bijvoorbeeld om op afstand de echte waterkoker aan te zetten? Leuk, maar je moet er wel eerst water in doen.

Fijne beweging
Uit testen blijkt dat die zogenaamde huisautomatisering in de praktijk nogal tegenvalt. Ik ben er niet tegen, maar voor mij hoeft het niet. Ik spreek uit ervaring. Tweeëntwintig jaar geleden kocht ik een motortje op batterijen waarmee ik thuis de horizontale jaloezieën kon kantelen met een afstandsbediening. Smartphones en aandrijving om die jaloezieën op en neer te laten gaan waren er nog niet. Al ruim eenentwintigeneenhalf jaar doe ik alles handmatig. Bevalt goed, kom ik eens van die bank af. Dat trekken aan die bedieningskoorden om de zaak omhoog en naar beneden te laten gaan; heerlijk die beweging. Geldt ook voor het bijpassende geluid.

De conclusie is duidelijk: ik ben mijn eigen Healthy Home Coach.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten