Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

OM in hoger beroep tegen werkstraf voor Rudy Stroink

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de werkstraf die de rechter oplegde aan ex- vastgoedondernemer Rudy Stroink. Hij werd veroordeeld wegens omkoping van een Google-medewerker.

Op 22 november werd ex-vastgoedondernemer en projectontwikkelaar Stroink door de rechtbank in Zwolle schuldig bevonden aan omkoping en volgde een veroordeling tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden. Dat is een stuk minder dan de 21 maanden gevangenis die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist en daarom gaat het OM in hoger beroep en stapt zij naar het Hof, zo meldt het FD. De lagere straf werd gemotiveerd omdat Stroink voor een deel werd vrijgesproken van verschillende verdenkingen en omdat de omkoping ruim tien jaar geleden plaatsvond.

Betaling steekpenningen
Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen (die een lichtere straf kreeg) werden veroordeeld omdat Stroink als eigenaar van vastgoedbedrijf TCN tussen 2008 en 2010 steekpenningen zou hebben betaald aan een medewerker van Google om zich te verzekeren van de verlenging van een huurcontract van een datacentrum van Google in Eemshaven. TCN was toen eigenaar van het pand.

Kritiek op vastgoedsector
Het OM is het niet eens met de strafmaat voor Stroink omdat hiervan ‘een onjuist signaal uitgaat naar de verdachte - die geen openheid van zaken heeft willen geven - en naar de vastgoedwereld, die welhaast dagelijks bloot worden gesteld aan de verleiding van omkoping, valsheid in geschrift en witwassen', citeert het FD een woordvoerder van het OM. Stroink uitte in de tijd dat de omkoping plaatsvond (de crisis sloeg hard toe in de vastgoedsector) kritiek op de sector waarin hij zelf werkzaam was. Dat hij desondanks zelf over de schreef ging , ziet de rechtbank als verzwarende factor en verklaart mede waarom het in hoger beroep gaat.

Home Trade Center
Rudy Stroink was oprichter eigenaar van vastgoedbedrijf TCN en daarmee jarenlang eigenaar van het Home Trade Center en de Home Boxx in Nieuwegein, nu respectievelijk De Woonindustrie en De Beursfabriek geheten. Sinds november 2014 is hij directeur van meubelfabriek Pastoe in Houten.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten