Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzet detaihandel in 2021 ruim 4% hoger dan in 2020

De omzet van de detailhandel was in 2021 4,4% hoger dan in 2020. De cijfers zijn sterk beïnvloed door de lockdowns. Woonwinkels boekten een klein omzetverlies ten opzichte van 2020, het jaar dat zij topomzetten draaiden.
 


Over all boekten de meeste winkels afgelopen jaar nauwelijks meer omzet dan in 2020, met als uitzondering kleding- en schoenenzaken en drogisterijen die juist een opvallende omzetstijging konden noteren. Die cijfers zijn echter geflatteerd want in 2020 kampten de winkels in kleding en de winkels in schoenen en lederwaren echter met zware verliezen, onder meer door de winkelsluitingen in het voorjaar en december.

Relatief minder goed jaar voor woonzaken
Winkels in vloeren, woninginrichting, doe-het-zelfartikelen en andere woongrelateerde zaken laten een omgekeerd beeld zien. Afgelopen jaar boekten zij een klein omzetverlies ten opzichte van 2020, een jaar dat zij juist topomzetten draaiden omdat vanwege de coronabeperkingen mensen niet op vakantie konden of uit eten en vanweg het thuiswerken massaal hun huis gingen verfraaien, verbeteren of herinrichten. Zo plusten de winkels in dhz, keukens en vloeren in 2020 met 19,4% en zaten ze een jaar later met een omzet van -0,9%. Meubelwinkels en woninginrichters scoorden in 2020 een plus van 7,9%, maar afgelopen jaar kwamen ze uit op -1,1% omzet.

Online omzet blijft groeien
Winkels die online verkopen hadden minder last van grote fluctuaties, hun omzet stijgt al jaren gestaag met veelal dubbele cijfers. De online omzet steeg met 23,6%. Pure webwinkels kwamn uit op een groei van 18,9%. Winkels die zowel fysiek als online verkopen deden het nog beter, lieten een groei zien van 29,4%. Ondanks die stevige online groei was het niet zo'n topjaar als 2020; toen kwam de totale online groei uit op bijna 44%.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten