Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzet meubelindustrie stijgt

De meubelindustrie zit in de lift, afgaande op cijfers van het CBS. De omzet steeg in het derde kwartaal met ruim 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

De Nederlandse meubelproducenten doen het verhoudingsgewijs goed vergeleken met andere industrietakken., zo blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De omzet steeg in het derde kwartaal met ruim 10% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar en het productievolume steeg met 12,5%. (zie grafiek 1). Daarmee doet de meubelindustrie het beter dan de industrie als geheel want daarvan zakte de omzet in het derde kwartaal met 2,3%. De omzet ging met name omlaag doordat de afzetprijzen in de aardolie-industrie sterk daalden.

CBM nuanceert
Herman Jurrius van de CBM (branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) nuanceert deze cijfers. ‘Ik weet niet waar het CBS zijn cijfers vandaan haalt, maar ik denk dat onze leden gemiddeld tussen een plus van 1 tot 5% zitten.’ Ook geluiden uit de branche wijzen op verbetering, maar grote juichverhalen zijn zeldzaam. Wel is duidelijk, zo bleek ook tijdens de vorige week gehouden Meubelbeurs Brussel, dat exporterende bedrijven in het algemeen positiever zijn dan zij die puur gericht zijn op de binnenlandse markt.

Goedkope aardolie drukt cijfers
Nog veel beter dan de meubelindustrie was de omzetstijging in de elektrotechnische-en machine-industrie met liefst 23%. Dit komt vooral door afzet in het buitenland en grafiek 2 laat zien dat de binnenlandse omzet de afgelopen twee kwartalen zelfs is gedaald. Grootste ‘boosdoener’ in de cijfers is de aardolie-industrie die zwaar drukt op het algemeen  gemiddelde. In die branche daalde de omzet met bijna 33%. De olieprijzen liepen in het derde kwartaal terug na een opleving in het tweede kwartaal. Daarom waren producten van de aardolie-industrie ruim 30% goedkoper dan een jaar geleden.
Ondanks de algehele omzetdaling in het derde kwartaal is het aantal producenten dat in de komende drie maanden een hoger productievolume verwacht groter dan het aantal dat een afname verwacht, aldus het CBS.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten