Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzet woonbranche blijft in stijgende lijn

Winkels in de woonbranche boekten in het tweede kwartaal 6,7% meer omzet dan een jaar geleden. Daarmee zijn de woonwinkels de best scorende zaken in de totale detailhandel.

De detailhandel als geheel had 0,5% meer omzet in het tweede kwartaal van dit jaar in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2015. De omzetgroei was wel minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Zo was de omzet in het eerste kwartaal nog 1,8% hoger dan een jaar eerder, zo meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.

Woonwinkels komen uit diep dal
In de non-foodsector steken de detaillisten in de woonbranche in positieve zin uit boven alle andere branches. De gemiddelde omzetten stegen met 6,7% (zie tabel). Ook bouwmarkten (+5,3% en keukenzaken (+3,2%) zagen in het tweede kwartaal hun omzet stijgen. Ondanks deze positieve ontwikkelingen lag het omzetniveau van de woonbranche nog zo’n 20% procent onder de top die rond 2007 werd bereikt. Deze winkels zagen hun omzet pieken rond 2007, vlak vóór de crisis. Het dieptepunt werd bereikt rond 2013. (zie grafiek 2). Zo lag de jaaromzet in 2013 27% lager dan in 2007.

Sterkere stijging online verkoop
Het CBS keek ook naar de cijfers bij verkopen via internet. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de internetverkopen harder dan de omzet bij fysieke winkels. De totale online omzet steeg met ruim 20% ten opzichte van het jaar ervoor. De online omzet van de pure webwinkels (pure players) steeg met 24% het sterkst. Bij winkels waar de verkoop via internet een nevenactiviteit is (multi-channel zaken) steeg de online omzet met bijna 16%.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten