Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzetcijfers woonbranche in 2013 vertoont diepe dalen en hoge pieken

De omzetcijfers van afgelopen jaar laten een extreem grillig verloop zien. Enorme dips en pieken wisselen elkaar af. Twee opvallende zaken: kleine winkels deden het beter en het laatste kwartaal was opvallend goed.

INretail publiceert vandaag de omzetcijfers over 2013 en de cijfers liegen er niet om: over het gehele jaar liep de omzet in de woonbranche terug met 2,8% ondanks het feit dat het laatste kwartaal een gemiddelde omzetplus van 4,9% liet zien (zie gele kolommen grafiek). Er wordt al gesproken van ‘een voorzichtig herstel’, maar het cijfer over heel 2013 is nog steeds negatief. Bovendien was het laatste kwartaal van 2012 extreem slecht (-12% t.o.v. 2011) waardoor het vrij makkelijk was om over de laatste drie maanden van 2013 positieve cijfers te laten zien.

Grote verschillen per deelbranche
Per deelbranche zijn er grote verschillen (zie grafiek). De meeste deelbranches deden het goed in het laatste kwartaal, maar gemengde zaken en slaapspeciaalzaken niet. Zij scoorden in alle kwartalen negatieve cijfers. Keukenzaken (+16,7%) en parketspeciaalzaken (9,1%) profiteerden het meest van de eindejaarsopleving. Voor die opleving verwijst INretail naar de woningmarkt die in het laatste kwartaal de grootste opleving kende sinds 2008. Hiermee wordt meteen de directe relatie gelegd tussen woningmarkt en bestedingen bij de retail. Uit het jaaroverzicht blijkt ook dat het derde kwartaal (donkergrijze kolommen) over de hele linie slecht was.

Regionale uitschieters
Opvallend is dat kleine zaken het gemiddeld beter doen dan de grote zaken. Ook regionaal zijn er verschillen met een opmerkelijke verdeling tussen het noorden en zuiden. In Groningen en Friesland is het gemiddelde omzetverlies 1,3%, in Zeeland, Brabant en Limburg gemiddeld 4,9%. Het midden zit ook wat betreft de cijfers tussen deze twee uitersten. Opmerkelijk is de plus van 0,5 procent in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten