Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzetdaling woonbranche zet door in de breedte

De al langer durende omzetdaling in de woonbranche heeft zich in het eerste kwartaal van 2013 doorgezet. Gemiddeld was de omzetdaling in het eerste kwartaal 6,5%.

Alle typen woonzaken hadden in het eerste kwartaal te maken met een omzetdaling, zo blijkt uit de Woonzakenmonitor van Van Es Marketing Services. Deze monitor rapporteert ieder kwartaal rapporteert over de omzetontwikkeling in de woonbranche. Slaapspeciaalzaken wisten de daling te beperken tot 0,8 procent, maar parketzaken zaten met meer dan 10% fors in de min. Dat was vorig jaar in het eerste kwartaal ook al zo en het geeft aan dat de kaalslag onder parketzaken enorm is. De gemiddelde daling gemeten over alle woonzaken was in het eerste kwartaal van dit jaar 6,5% ten opzichte van het eerste kwartaal in van 2012. Toen was de daling 4,9% waardoor de gemiddelde omzet over het eerste kwartaal ruim 11% lager was dan twee jaar geleden.

Koude weer heeft negatief effect
Tuincentra en dhz-zaken hadden volgens Van Es Marketing Services afgelopen jaren relatief weinig last van de crisis, maar dat verandert. Het koude weer van de eerste maanden dit jaar had vooral invloed op de tuincentra. Dat is te zien aan de vrije val van de  omzetontwikkeling die al medio vorig jaar begon en dit jaar doorzet. Die daling wordt waarschijnlijk niet meer goed gemaakt als het beter weer wordt omdat ook mei en juni aan de koude kant waren.

Oorzaken omzetdaling
De slappe woningmarkt is een belangrijke oorzaak van de omzetdalingen in de retail. Een sterk teruggevallen nieuwbouw en een slechte doorstroom leiden tot weinig verhuizingen. Door de permanente waardedalingen van woningen gaan consumenten massaal aflossen waardoor dat geld niet wordt besteed aan interieurproducten. De waardedaling lijkt nu te verminderen, maar het is onduidelijk hoe lang consumenten door zullen gaan met extra aflossingen van hun hypotheken.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten