Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzetgroei woonwinkels zet door

Winkels in de woonbranche boekten in het derde kwartaal een 7,7% hogere omzet dan een jaar eerder. Gemengde zaken scoorden een plus van 15,3% en vooral in de drie grote steden profiteren woonwinkels van de aantrekkende huizenmarkt.

Omzetotwikkeling woonbranche per kwartaal, 2016 in vergelijking met 2015.

De cijfers komen uit de Woonwinkelmonitor van brancheorganisatie INretail en deze spreekt van een ‘prachtige omzetgroei’ die bijna over de hele linie is te zien. Zo scoorden woningtextielzaken slechts een 0,8% hogere omzet in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Alle andere winkels deden het aanmerkelijk beter en de gemiddelde stijging ligt op 7,7% (zie lichtblauwe kolom boven kopje ‘Wonen totaal’). Vooral in de drie grootste steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) doen de ondernemers goede zaken wat volgens INretail komt door de aantrekkende huizenmarkt aldaar. In de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg de omzet van de woonwinkeliers in deze steden met gemiddeld 14,8%.

Gemengde zaken koploper
In de door INretail gehanteerde onderverdeling stegen de gemengde winkels het meest met 15,3% omzetgroei nadat zij in het vorige kwartaal al +19,5% noteerden. Hierdoor staat de gemiddelde stijging over de eerste drie kwartalen op 15,9% (zie lichtblauwe kolom). Slaapspeciaalzaken (+5,0%), meubelzaken (+4,9%) en woningtextielzaken (+0,8%) laten een mindere stijging in omzet zien. Door stijging in de eerste twee kwartalen laten echter alle winkels een behoorlijke omzetgroei zien.

Positieve vooruitblik
Mede op grond hiervan ziet INretail de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet. Zo is het consumentenvertrouwen positief en kent december relatief veel verkoopdagen, doordat de kerstdagen in het eerste weekend van de vakantieperiode vallen en de volledige week daarop iedereen vrij is. Veel mensen gebruiken volgens de brancheorganisatie die tijd om te winkelen. En de winkeliers zelf? Een derde verwacht het laatste kwartaal opnieuw een stevige omzetplus en ruim de helft verwacht de omzet in dit kwartaal eenzelfde omzet als in 2015.

Woonwinkelmonitor
Alle cijfers komen uit de Woonwinkelmonitor van brancheorganisatie INretail. Hiervoor verzamelt INretail maandelijks de omzetcijfers van winkeliers die meedoen aan permanent onderzoek. Deze kunnen op basis hiervan hun cijfers vergelijken met de gemiddelden. De uitkomsten van de Woonwinkelmonitor worden driemaandelijks gepubliceerd.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten