Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzetstijging detailhandel in januari ruim 17%, online omzet krimpt

De detailhandel heeft in januari 17,2% meer omgezet dan in januari 2021, zo blijkt uit de maandcijfers van het CBS. Opvallend is dat de online omzet in januari met 8,5% terugliep ten opzichte van januari 2021.

 


Vooral de non-foodsector deed het in januari beter dan in januari 2021; de omzet groeide met 57,2%. Die groei komt vooral doordat de omzet in januari 2021 zeer laag was. Toen gold de hele maand een lockdown waar de non-foodsector veel last van had. Ook in januari van dit jaar was er sprake van een lockdown, maar die duurde echter tot 15 januari.

Meubelzaken zien omzet stijgen
Vooral kleding- en schoenenwinkels zagen afgelopen januari de omzet stijgen ten opzichte van januari 2021. Kledingwinkels plusten met 122,8%, schoenenzaken met 79,3%. Ook meubelwinkels (+57,2%) en winkels in doe-het-zelf artikelen, keukens en vloeren (+34,5%) deden afgelopen januari verhoudingsgewijs goede zaken.

Trendbreuk: online omzet daalt
Zeer opvallend is dat de online omzet in de detailhandel slonk ten opzichte van een jaar eerder. Jaar op jaar en vaak maand op maand steeg de online omzet, veelal zelfs met de dubbele cijfers. De afgelopen maanden kalfde die groei al af, maar een grote teruggang in online omzet is nog niet eerder voorgekomen. De totale online omzet was in januari 8,5% lager dan in januari 2021. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) scoorden een min van 4,7%, multi-channelers (combinatie van fysieke en online winkel), daalde zelfs met 12,2%. Let wel: in januari 2021 groeide de totale online omzet met bijna 89% ten opzichte van 2020.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten