Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Onderzoek bevestigt boekhoudkundig gerommel bij Steinhoff

Accountskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) komt na ruim een jaar onderzoek tot de conclusie dat Steinhoff jarenlang heeft geknoeid met de cijfers. Het lijkt de voorbode van een groot aantal rechtszaken.

PwC deed ruim een jaar onderzoek nadat eind 2017 bleek dat er 'onregelmatigheden' waren geconstateerd in de boekhouding van Steinhoff International, een conglomeraat van bedrijven met een sterke poot in de productie en vooral de verkoop van meubelen. Kort gezegd komt het erop neer dat 'een kleine groep leidende Steinhoff werknemers onder leiding van een hoge manager' jarenlang en structureel de cijfers hebben opgepoetst om zo winstcijfers en activa te overdrijven. Het zou gaan om een bedrag van 6,5 miljard euro.

Gesjoemel op hoog niveau
Zonder veel bloot te geven lijkt het onder meer te gaan om het antedateren van stukken en handelen met voorkennis. Namen worden niet genoemd en in een reactie geeft Steinhoff aan dat de in het onderzoeksrapport genoemde personen niet meer bij het beursgenoteerde bedrijf werken.

Extreme koersdaling
Het onderzoek naar Steinhoff kwam snel op gang nadat eind 2017 net voor publicatie van financiĆ«le cijfers bleek dat er waarschijnlijk was gerommeld met de boekhouding en als reactie daarop topman Markus Jooste opstapte. Daarna kwam de beurskoers in een vrije val (97,8% in een jaar) en werd steeds duidelijker dat er op zeer grote schaal was geknoeid met de cijfers. Onder meer diverse banken moesten tientallen, zo niet honderden, miljoenen afschrijven op hun aandelen in het bedrijf.

Enorme saneringen
Om niet direct om te vallen verkocht Steinhoff afgelopen jaar onder meer de meubelretailer Kika/Leiner, meubelfabrikant Steinpol, het vijftig procent aandeel in meubeldiscounter Poco en sloot het honderden winkels van de Amerikaanse retailketen Mattress Firm. De Franse meubelketen Conforama staat te koop.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten